< Terug naar overzicht

Mobiliteitscoaches helpen Brusselse bedrijven bij modal shift

Mobiliteitscoaches moeten bedrijven in de omgeving van Brussel een aanpak op maat voorstellen om meer werknemers te verleiden om te auto te ruilen voor een alternatief vervoersmiddel. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts wil zo bedrijven helpen om de modal shift te maken.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts wil meer mensen verleiden om de auto vaker te laten staan en in de Vlaamse Rand gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen. Daarom investeert Vlaanderen de komende jaren drie miljard euro om de stilstand rond Brussel aan te pakken. Zo komt er nieuwe tram- en businfrastructuur, nieuwe fietsinfrastructuur en wordt op de Ring rond Brussel het doorgaand verkeer gescheiden van het lokale verkeer.

Maar omdat extra infrastructuur alleen niet volstaat om een modal shift en vooral een mental shift te maken, maakt Weyts ook middelen vrij om twee mobiliteitscoaches aan te werven. Dat zijn experts die de bedrijven op het terrein zullen begeleiden om minder afhankelijk te worden van de auto. “Die mobiliteitscoaches komen er eigenlijk op vraag van de bedrijven”, zegt de minister. “We hebben vorig jaar in samenwerking met VOKA een mobiliteits- en bereikbaarheidsmanager aangesteld om bedrijven en ondernemers te informeren over de werken aan de Ring. Veel bedrijven waarderen die info, ze geven ook aan dat ze nog meer in de diepte willen werken.”

De mobiliteitscoaches moeten zorgen voor een aanpak op maat. Ze gaan langs bij geïnteresseerde bedrijven en maken een mobiliteitsanalyse. Op basis waarvan de coaches dan concrete aanbevelingen kunnen doen: hoe kan men meer medewerkers verleiden om de auto te ruilen voor een van de alternatieven en welke ingrepen kan de bedrijfsleiding doen om die keuze aantrekkelijker te maken voor de werknemers. De coaches begeleiden het bedrijf van analyse tot uitvoeringsplan.

De mobiliteitscoaches gaan in de loop van volgend jaar aan de slag en zullen werken vanuit de De Werkvennootschap, het vehikel dat grote mobiliteitsprojecten zoals de werken aan de Ring rond Brussel coördineert.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen