< Terug naar overzicht

Mobiliteitsbudget in aantocht?

Het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) heeft zijn proefproject voor een mobiliteitsbudget afgerond. Daarin werd nagegaan of een mobiliteitsbudget kan leiden tot ‘duurzamer verplaatsingsgedrag’ en werd ook de huidige fiscale regelgeving geanalyseerd.

In totaal stapten 23 bedrijven in het project en maakten 123 werknemers van 12 verschillende ondernemingen gedurende zes tot twaalf maanden gebruik van een mobiliteitsbudget, dat ze aan verschillende vervoersmiddelen konden besteden. De deelnemende bedrijven zijn volgens het VIM een mix van kleine, grote en overheidsbedrijven, die zowel makkelijk als moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

“Markt is klaar voor mobiliteitsbudget”

Uit een bevraging die zowel voor als na de testperiode werd afgenomen bij de deelnemers, blijkt onder meer dat bijna de helft (45 procent) zich door het project anders is gaan verplaatsen. De wagen blijft het belangrijkste vervoermiddel, maar de alternatieven worden vaker gebruikt. Uit de bevraging blijkt daarnaast dat twee derde van de deelnemers een mobiliteitsbudget zou aanraden bij andere werknemers en dat een dergelijk budget niet alleen een invloed heeft op woon-werkverkeer, maar ook op winkel- en vrijetijdsverplaatsingen.

“Het project toont aan dat de markt klaar is om een mobiliteitsbudget in te voeren”, zegt Koen Valgaeren, algemeen directeur van het VIM. Hij benadrukt wel dat die invoering hand in hand moet gaan met een aanpassing van de financiële regelgeving die nu te complex en onoverzichtelijk is, waardoor veel werkgevers afgeschrikt worden.

Nu actie ondernemen

De projectresulaten worden nu toegelicht aan de betrokken instanties. Het VIM hoopt alleszins dat het mobiliteitsbudget snel en op grote schaal wordt uitgerold. “Ik denk niet dat we daar nog jaren mee kunnen wachten. Het is nu zaak om de mobiliteitsproblematiek concreet aan te pakken”, meent projectmanager Kartrien Backx.

Bron: De Morgen (demorgen.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen