< Terug naar overzicht

Mobiliteitsbudget amper gebruikt

Slechts 11 op 100.000 of 0,011 procent van de medewerkers die ervoor in aanmerking komen, koos voor een mobiliteitsbudget. Ook de cash for car-regeling kent weinig succes.

Sinds maart 2019 kunnen werkgevers overeenkomen met hun werknemer die in aanmerking komt voor een firmawagen om deze te ruilen voor een mobiliteitsbudget. Werknemers kunnen met het budget van hun firmawagen op een alternatieve wijze hun mobiliteit invullen. Dit budget kan gebruikt worden voor de terbeschikkingstelling van een elektrische of zeer zuinige anders aangedreven wagen, voor de financiering van andere, milieuvriendelijke vervoersmodi zoals fiets, openbaar vervoer, autodelen. Het niet opgebruikte budget wordt op het einde van het jaar uitbetaald.

Tot vandaag koos nog maar 0,011 procent van de werknemers effectief voor de toekenning van een mobiliteitsbudget ter vervanging van de bedrijfswagen. Dat berekende HR-dienstverlener Acerta bij meer 210.000 werknemers uit meer dan 32.000 ondernemingen.

Er zijn meer verklaringen voor de trage start dan enkel geen interesse bij medewerkers. “Een firmawagen wordt voor een periode van 4 tot 5 jaar geleased door de werkgever. Dit contract vervroegd beëindigen zou extra kosten meebrengen. Daarnaast is het zo dat het beheer van het mobiliteitsbudget meer inspanningen vraagt van de werkgever dan het beheer van zijn vloot firmawagens. Het is dus wachten tot de markt tools aanreikt om dit beheer te vergemakkelijken. Ten slotte is het belangrijk op te merken dat elektrische wagens in het middensegment tot vandaag weinig beschikbaar zijn en veelal niet gefinancierd kunnen worden met het mobiliteitsbudget waarover de werknemer beschikt”, zegt Annelies Baelus, directeur van Acerta Consult.

Voorafgaand aan de regeling mobiliteitsbudget werd in 2018 de cash for car-regeling uitgewerkt. Daarbij de werknemer die afstand doet van zijn firmawagen alleen een bedrag in geld in ruil. Ook deze maatregel kende een zwakke start. In 2018 werd slechts 0,065 procent van de firmawagens geruild voor een mobiliteitsvergoeding. Eind 2019 is dit 0,175 procent.

Elektrisch?

Uit een andere analyse van Acerta blijkt dat op vijf jaar tijd diesel zijn monopolie op de markt van de bedrijfswagens heeft verloren aan benzinewagens en niet ten voordele van elektrische auto’s. In 2014 was een bedrijfswagen in 96 procent van de gevallen een diesel. Ondertussen, in 2019, is de diesel-bedrijfswagen er met 17 procent op achteruitgegaan en is zijn aandeel gezakt tot net geen 80 procent.

Vandaag gaat de voorkeur veeleer uit naar bedrijfswagens op benzine. Waar die vijf jaar geleden slechts 3,5 procent van de bedrijfswagens vertegenwoordigden, is dat vandaag 19 procent. Een vervijfvoudiging van het aandeel elektrische bedrijfswagens is nog altijd maar goed voor 0,6 procent van alle bedrijfswagens die vandaag op Belgische wegen rondrijden. Bedrijfsleiders zelf hebben al wat meer de weg naar elektrische auto’s gevonden. Vandaag rijdt drie procent van hen rondt met een elektrische bedrijfswagen.

Voor een echte doorbraak van elektrische bedrijfswagens is het wellicht wachten op goedkopere modellen. Al is niet alleen de prijs een uitdaging. Alle bedrijfswagen elektrisch laten rijden is meer dan een kwestie van aanbod. Er zullen ook veel meer laadpalen nodig zijn, ook bij werkgevers. Daarnaast moeten er bijvoorbeeld ook afspraken gemaakt worden over hoe het laden thuis kan verrekend worden. De omkadering van de elektrische bedrijfswagen is dus nog niet rond. Maar de nieuwe fiscaliteit voor bedrijfswagens voor 2020 koppelt alvast de aftrekbaarheid van de bedrijfswagenkost (auto en brandstof) aan de CO2-uitstoot. “Voor een zeer vervuilende bedrijfswagen kan de aftrekbaarheid zakken tot 40%. De fiscale stimulans voor elektrisch rijden neemt dus nog toe”, zegt Kathelijne Verboomen, directeur Kenniscentrum.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen