< Terug naar overzicht

Mobiele werkvloer is onderbeveiligd.

Mobiel werken houdt veiligheidsrisico’s in. Dat beseft bijna iedereen. Toch constateert Utimaco Data Security Company dat meer dan 80% van de draagbare opslagmedia niet beveiligd is.

De mobiele werkvloer wordt niet consequent beveiligd. Slechts een vijfde van de mobiele opslagmedia (19,2%) wordt momenteel volledig beveiligd. Nog eens 18,6% wordt gedeeltelijk gecodeerd, zodat de vertrouwelijke gegevens beveiligd zijn. Tot deze bevindingen kwam Utimaco (databeveiliging binnen bedrijven en overheden) na een wereldwijd beveiligingsonderzoek. Utimaco ondervroeg 1117 professionele gebruikers van draagbare opslagmedia uit alle domeinen, maar vooral uit de IT- en telecomsector (27,9%), de financiële sector (14,9%) en de openbare dienstverlening (12,3%). Bijna iedereen (95,3%) beseft hoe belangrijk gegevensbeveiliging is, maar amper 7,3% van de ondervraagde bedrijven heeft beveiligingsrichtlijnen voor de opslag, verwerking en overdracht van gegevens. Ongeveer één bedrijf op acht (11,9%) gebruikt minstens één oplossing voor de automatische beveiliging van gegevens die op opslagmedia worden gezet en mogelijk het bedrijf verlaten.
Verrassend genoeg gaf 8,3% van de deelnemers toe dat zijn werkgever een beveiligingsbeleid heeft dat niet werd toegepast. Er gaapt dus een diepe kloof tussen theorie en praktijk. Van de ondervraagden vindt 82,5% het belangrijk tot erg belangrijk dat opslagmedia beveiligd zijn. Dat is echter even veel als het totale aandeel ongecodeerde of gedeeltelijk gecodeerde toestellen. De logica in het gedrag van deze professionele gebruikers lijkt al helemaal zoek wanneer blijkt dat bijna drie vierde (72%) van de ondervraagden minstens twee tot maximaal twaalf van deze opslagmedia gebruikt. Eén op vier (26,7%) ondervraagden heeft er al minstens één verloren.
De meeste deelnemers (85,9%) gebruiken opslagmedia vooral om gegevens uit te wisselen met anderen. Bijna twee derde (62,9%) beschouwt de kleine datasilo's als back-uptoestellen. Op de vraag welk soort gegevens doorgaans opgeslagen en uitgewisseld wordt, antwoordde 64,5% ‘persoonlijke foto's’; 42,3% gebruikt ze voor persoonlijke gegevens (zoals rekeninginformatie of correspondentie met overheidsorganen); 31,8% voor klantinformatie, 26,3% voor financiële cijfers; 26,6% voor contractinformatie; 35,6% voor contactgegevens; 9,8% voor verkoopsdoelstellingen en 39,4% voor andere opslaginhouden zoals programma's en toepassingen. Bedrijfskritieke en vertrouwelijke gegevens vertegenwoordigen een bijzonder groot deel van de opslaginhouden. Daarom moet het risico bij verlies of diefstal zo laag mogelijk gehouden worden. Dat kan met beveiligingssoftware.
De meeste ondervraagden (95,6%) gebruiken USB-geheugensticks als mobiele gegevensmedia, terwijl 52,3% geheugenkaarten gebruikt. De meeste kiezen voor een opslagcapaciteit van 1 gigabyte (43,4%) en 512 megabytes (27,5%), maar 6,2% heeft eigenlijk genoeg aan een geheugen van 128 megabytes. Toch blijkt dat 22,9% van de deelnemers enorme gegevensvolumes moet overdragen, tot 2 gigabytes en meer. Dit soort opslagcapaciteiten kan echter gevaarlijk zijn. Ze zijn immers groot genoeg om de volledige inhoud van databases, complexe ontwerpgegevens of ontwikkelingsdata te kopiëren. Hierdoor kan deze informatie ongezien van bedrijven worden ontvreemd.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen