< Terug naar overzicht

Mismatch op Vlaamse arbeidsmarkt blijft groot

De Vlaamse werkgeversfederatie Voka verwacht dat de arbeidsmarkt in Vlaanderen niet voor midden 2014 zal herstellen. Bedrijven plannen nog weinig aanwervingen, terwijl één op de drie wel meer gaat produceren. Ondanks de vele werklozen, vinden vele werkgevers nog altijd moeilijk voldoende geschikte kandidaten. Dat wijst erop dat de mismatch op de Vlaamse arbeidsmarkt groot blijft.

Dat blijkt uit een peiling naar de conjunctuur door Voka bij zijn leden. Voka gaat vanaf nu elke zes maanden aan de hand van eenvoudige vragen peilen naar de conjunctuur bij zijn leden. 928 leden (grote en kleine bedrijven) hebben de enquête ingevuld.

De Vlaamse economie zou volgend jaar met 1,2 procent moeten groeien tegenover een nulgroei dit jaar. Het economisch herstel toont zich nog niet in extra investeringen en aanwervingen.

Een derde (34 procent) van de ondervraagde ondernemers verwacht de komende maanden wel meer te produceren, maar slechts 21 procent denkt extra aanwervingen te doen. Bedrijven gaan de hogere vraag dus eerst met het bestaande personeel opvangen.

Dat doet Voka besluiten dat we pas naar het midden van 2014 een echt herstel van de arbeidsmarkt verwachten, met een daling van de werkloosheid. Ook de afdankingen blijven intussen nog doorgaan: 17 procent ziet zijn personeelsbestand de komende zes maanden nog krimpen.

Bij de vraag of de bedrijven meer of minder krapte ervaren op de arbeidsmarkt in vergelijking met zes maanden geleden, antwoordt een vijfde dat het moeilijker is om geschikt personeel te vinden. Slechts een tiende van de ondervraagden ondervindt minder moeilijkheden. Dit wijst erop dat, ondanks de oplopende werkloosheid, de mismatch op de Vlaamse arbeidsmarkt bijzonder groot blijft.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen