< Terug naar overzicht

Minister Peeters wil heroriënteringsfonds voor bankensector

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil dat de bankensector een fonds creëert dat medewerkers die als gevolg van de digitalisering hun baan zijn verloren, helpt heroriënteren. Zo reageerde hij in ‘De ochtend’ op het aangekondigde banenverlies bij ING België en dochter Record Bank. Er verdwijnen 3500 van de 8500 banen.

Minister Peeters gaat ervan uit dat ING collectief ontslag zal inroepen, in het kader van de Wet-Renault. “Het blijft een verschrikkelijk groot aantal mensen die dreigen hun baan te verliezen en we moeten horen hoe de directie dit in de praktijk denkt te kunnen uitvoeren.”

Verantwoordelijkheid bankensector

“Die herstructureringen in de bankensector hebben we zien aankomen”, moet minister Peeters toegeven. “Er is de combinatie van het digitaal bankieren met de lage rentestand en met een aantal andere financiële verplichtingen. Wat hier is gebeurd, werd natuurlijk al een tijdje voorspeld, maar het is natuurlijk spijtig.”

Peeters heeft naar eigen zeggen Febelfin (de koepelfederatie van de banken) gevraagd om na te gaan hoe ze solidair kunnen zijn. Dat kan bijvoorbeeld met een fonds, waarbij ze mensen die hun job verliezen door de digitale bankiersystemen kunnen heroriënteren, zodat ze zo snel mogelijk een andere job kunnen vinden.

De federale minister van Werk sluit niet uit dat er nog andere banken zullen volgen. De bankensector heeft in deze dan ook een grote verantwoordelijkheid, vindt Peeters. “Ik kijk ernaar uit hoe de banken die in het verleden met miljarden euro’s zijn geholpen, die verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat mensen die niet meer actief kunnen zijn in de bank door het digitaal bankieren, toch herschoold worden en kansen krijgen in andere sectoren.”

Sociaal overleg

Peeters wijst op het grote aantal openstaande vacatures in Vlaanderen. “Er zijn zeker mogelijkheden, maar die mensen zullen zich moeten aanpassen en mogelijk nieuwe vaardigheden leren.”

Over een eventueel brugpensioen voor de ontslagen werknemers van ING wil de minister zich niet uitspreken. “De huidige regeling voor het brugpensioen is ook van toepassing voor de banken. Maar ik denk dat het daarvoor nog te vroeg is. We moeten het sociaal overleg afwachten.”

Bron: Deredactie.be


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen