< Terug naar overzicht

Minister Muyters wil met ‘arbeidspact’ krapte op de arbeidsmarkt aanpakken (vakbonden reageren kritisch)

Door de 'mismatch' op de arbeidsmarkt wil Vlaams minister van Werk Philippe Muyters samen met Voka en Unizo een pact sluiten om langdurig werkzoekenden beter, efficiënter en vlotter aan werk te helpen.

Minister Philippe Muyters (N-VA) kreeg in het Vlaams parlement vragen over de krapte op de arbeidsmarkt. Eerder al had zijn partij, met het afschaffen van het brugpensioen en het laten uitdoven van werkloosheidsuitkeringen, twee voorstellen gelanceerd om daar iets aan te doen.

Muyters lanceerde woensdag in het parlement nog een nieuw voorstel. De minister wil samen met werkgeversorganisaties Voka en Unizo een ‘arbeidspact’ afsluiten. Daarin zouden werkgevers en overheid een engagement aangaan om langdurig werkzoekenden beter te screenen, meer te kijken naar hun competenties in plaats van diploma's, en afgewezen kandidaten feedback te geven na een mislukte sollicitatie.

Vakbonden reageren kritisch

ACV-topvrouw Ann Vermorgen viel “compleet uit de lucht” na de verklaringen van minister van Werk Philippe Muyters in het Vlaams parlement. “Wij zijn niet geconsulteerd en ik heb enkel via de pers vernomen dat er zo'n pact op tafel ligt”, zegt ze. “Dit gaat toch over aspecten van het sociaal overleg, die normaal binnen de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) worden besproken. Ik betreur dus dat dit niet met de sociale partners is aangepakt en dat de minister enkel op Voka en Unizo focust.”

“Het probleem zit in wat niét gezegd wordt,” aldus Vermorgen. Volgens de vakbond is er geen aandacht voor groepen van werkzoekenden die momenteel onderbenut zijn, zoals allochtonen, mensen met een beperking of ouderen. “Er is wel een krapte op de arbeidsmarkt, maar er zijn nog veel werkzoekenden die moeite hebben om aangeworven te worden. Dat is een element dat we nog moeten bekijken binnen de SERV.”

Ook bij de socialistische ABVV klinkt kritiek. “Niet onder de indruk. Alles wat minister Muyters voorstelt, bestaat al en is opgezet mét de VDAB én de vakbonden”, zegt Caroline Copers op Twitter. Ook volgens haar ontbreekt in het pact de strijd tegen discriminatie en de aandacht voor kwalitatieve jobs.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen