< Terug naar overzicht

Minister De Coninck wil dat lonen sneller stijgen bij begin carrière en later veel trager

Federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) stelt voor om het systeem van loonvorming van werknemers te veranderen door het loon bij het begin van de carrière sneller te laten stijgen en vervolgens een soort plafond in te voeren.

“Jonge mensen zouden beter wat meer verdienen, omdat ze het geld beter kunnen gebruiken”, bepleitte federaal minister van Werk Monica De Coninck in Le Soir en in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

“Ik denk dat we het debat moeten aangaan over een systeem waarbij jongeren na vijf jaar anciënniteit hun salaris sneller zouden zien stijgen. Want het is dan dat ze het meest nood hebben aan geld: ze krijgen kinderen en moeten een huis kopen. Vanaf 35 à 40 jaar zouden we naar een meer stabiel systeem over kunnen gaan”, meent De Coninck.

Over de hele carrière zou de verloning dezelfde blijven. Ze zou gewoon anders evolueren. Er is dus geen sprake van lagere lonen, alleen van een andere verdeling dan nu. Ze verwijst ook naar Scandinavië, waar het systeem al in voege is. Niet toevallig blijven daar veel mensen aan het werk tot hun 65ste. Want een werknemer van 60 kost er niet meer dan één van 30. De loonkosten zijn bijna identiek.

De minister geeft wel toe dat deze hervorming geld zal kosten, omdat ze het loon niet wil verlagen van de vandaag oudste werknemers. “Dus moeten we een systeem invoeren waarvan we over 20 à 30 jaar de vruchten plukken. Maar op dit ogenblik hebben we het geld niet voor zulke maatregelen”, besluit De Coninck. De Vlaamse groenen en liberalen steunen het idee alvast.

Bron: Le Soir/De Standaard/De Morgen/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen