< Terug naar overzicht

Minister De Coninck wil anonieme sollicitaties, werkgevers wijzen ze af

Federaal minister van Werk Monica De Coninck wil anoniem solliciteren mogelijk maken. Zo zouden meer vrouwen, mensen met een handicap, ouderen en allochtonen makkelijker toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, denkt ze. De werkgevers zien anoniem solliciteren echter niet zitten.

Anoniem solliciteren is één van de initiatieven in de beleidsnota van federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) om diversiteit in de private en publieke sector te verhogen. “Werk is een instrument tot integratie, zeker voor jongeren, vrouwen, ouderen, mensen met een handicap en werknemers van vreemde origine. De regering zal daarom initiatieven nemen om de diversiteit in zowel de private als de publieke sector te verhogen”, zo staat het letterlijk in de beleidsnota van de minister.

De concrete invulling van hoe anoniem solliciteren moet gebeuren, wil De Coninck overlaten aan de sociale partners (de vakbonden en de werkgeversorganisaties). De werkgeversverenigingen reageren alvast negatief.

“Uit een eerder experiment van Unizo blijkt dat anoniem solliciteren een grote administratieve rompslomp oplevert. Bovendien is het praktisch vooral haalbaar voor de meer grote ondernemingen die een groot aantal sollicitanten aantrekken”, zegt Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigen- en kmo-organisatie Unizo.

Van Eetvelt stelt zich ook vragen bij wat precies wordt verstaan onder ‘anoniem’: “Gaat dit over het leveren van enkel de naam of ook over het schoolverleden, wat op zich ook veel prijsgeeft?” Toch wil Unizo in de Nationale Arbeidsraad mee nadenken over het thema. “In geen geval mag anoniem solliciteren een verplichting worden.”

“Een rondje bedrijven pesten”, omschrijft ondernemersorganisatie NSZ het voorstel om anoniem solliciteren mogelijk te maken. “In de praktijk zal dit alleen leiden tot langere sollicitatieprocedures en valse verwachtingen bij sollicitanten.”

Ook werkgeversorganisatie VBO is tegen de invoering van een verplichting om bij aanwervingen gebruik te maken van anonieme cv's. Het ondernemersverbond vindt dat men er het probleem niet in de wortel mee aanpakt, “maar enkel focust op de symptomen van discriminatie.” Daarnaast zou het effect op de tewerkstelling minimaal zijn en zou het een administratief belastende en dus dure maatregel zijn, waarvan tests in het verleden duidelijk hebben uitgewezen dat hij zijn doel voorbijschiet.

Bron: De Morgen/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen