< Terug naar overzicht

Minister Bacquelaine: “Afkopen studiejaren betaalt zichzelf na vier of vijf jaar pensioen terug”

Wie zijn studiejaren afkoopt om zicht te krijgen op een wat hoger pensioen, zal die investering gemiddeld na vier of vijf jaar pensioen terugverdiend hebben. Dat beweert minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR), het planbureau stelt zich echter vragen bij deze berekeningen.

Minister Bacquelaine gaf het Federaal Planbureau de opdracht om de impact van de hervorming van het afkopen van de studiejaren op lange termijn te becijferen. Volgens de studie zouden de bruto pensioenkosten in 2060 met 731 miljoen euro verlagen. Er spelen echter ook fiscale effecten, dus de netto-opbrengst voor de staat zal kleiner uitvallen. Bacquelaine kon daar geen cijfer op plakken, maar maakt zich sterk dat het resultaat voor de staat positief zal zijn.  

Winst voor de overheid

Vooral bij de ambtenaren kan de staat heel wat besparen door de maatregel. Door hen langer aan de slag te houden, maar ook door ambtenaren vanaf nu mee te laten betalen voor het afkopen van de studiejaren. Dat is tot nog toe gratis voor deze beroepsklasse. De ambtenaren staan in voor 706 miljoen euro van het totale brutovoordeel van 731 miljoen euro in 2060. Ook de zelfstandigen (die nu al op elk moment in hun carrière jaren kunnen afkopen) helpen de pensioenkosten met 55 miljoen euro drukken.

In het nieuwe, eengemaakte systeem moeten ambtenaren, werknemers en zelfstandigen 1500 euro neertellen per diplomajaar dat ze willen afkopen in de eerste tien jaar na hun studies. Wacht men langer, dan zal dat bedrag steeds hoger worden. Tot halfweg 2020 komt er wel een overgangsperiode waarin ambtenaren alle jaren kunnen regulariseren die hen niet gratis worden toegekend op basis van hun reeds afgelegde carrière.

Planbureau

Die overgangsperiode van drie jaar maakt dat het Planbureau de opbrengst op korte termijn trouwens wat anders inschat dan de regering. Het bureau verwacht dat de termijn van terugbetaling eerder zeven à acht jaar zal zijn, in plaats van de vier à vijf die Bacquelaine voorspelt.

Dit jaar verwacht het Planbureau slechts 33 miljoen euro extra voor de begroting door deze hervorming, wat gradueel stijgt tot 214 miljoen euro in 2020. Het bureau verwacht immers dat mensen pas op het einde van de overgangsperiode effectief de stap zullen zetten.

Minister Bacquelaine beseft dat de hervorming niet voor iedereen voordelig is, het hangt af van elk individueel dossier. Hij raadt iedereen dan ook aan te rade te gaan bij de pensioenadministratie. Er komen ook grootschalige campagnes én een speciale simulatietool op mypension.be.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen