< Terug naar overzicht

Minimumpensioen na volledige loopbaan stijgt

Wie een volledige loopbaan van 45 jaar presteert en een minimumpensioen krijgt, zal vanaf volgend jaar 0,7 procent meer ontvangen.

Een eerste stap vindt plaats in december, in de vorm van een inhaalpremie. Vanaf volgend jaar vermeerdert het maandelijks pensioenbedrag voor zo’n 168.000 pensioengerechtigden.

Het akkoord over de taxshift voorzag 25 miljoen euro voor een herwaardering van de minimumpensioenen. Dat geld komt bovenop de welvaartsenveloppe, waarbinnen 497 miljoen euro in de periode 2015-2016 voor de pensioenen wordt uitgetrokken.

Het wetsontwerp dat groen licht kreeg, zorgt ervoor dat het minimumpensioen van iemand die een volledige loopbaan achter de rug heeft in het werknemers- en zelfstandigenstelsel met 0,7 procent stijgt.

Sociale maatregel

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) spreekt van een ‘sociale pensioenbonus’, omdat de maatregel toelaat de minimumpensioenen te herwaarderen in functie van de loopbaan. Minister van Zelfstandigen Willy Borsus (MR) merkt op dat met de maatregel bijna 170.000 gepensioneerden gemoeid zijn, "meer dan de helft van de werknemers of zelfstandigen die een volledige loopbaan hebben gewerkt." In het werknemersstelsel is sprake van 76.000 gepensioneerden, van wie 69 procent vrouwen, zo blijkt uit cijfers van de administratie.

Het wetsontwerp voorziet ook in de mogelijkheid om via een K.B. het percentage van de verhoging op te trekken. De sociale partners wordt gevraagd binnen de welvaartsenveloppe middelen te reserveren om de minimumpensioenen voor wie een volledige loopbaan achter de rug heeft, te herwaarderen.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen