< Terug naar overzicht

Minimumloon in meeste EU-landen gestegen

Het minimumloon stijgt in 2020 in de meeste landen van de Europese Unie. In Polen steeg het met 17 procent het meeste. In België komt er 2 procent bij.

In vergelijking met 2019 is dit jaar het minimumloon in bijna alle landen van de Europese Unie gestegen. Polen vormt daarbij een uitschieter, met een stijging van 17 procent. Zo blijkt uit een nieuw rapport van Eurofound, een Europese organisatie voor de verbetering van de leef- en werkomstandigheden. Het minimumloon in Polen bedraagt nu 611 euro.
Ook in Slovakije (+ 12 procent), Tsjechië (+ 11 procent) en Griekenland (+ 11 procent) steeg het minimumloon. In België kwam er 2 procent bij en bedraagt het 1626 euro (bruto).

Het Groothertogdom Luxemburg kent met 2142 euro het hoogste minimumloon (een stijging met 2 procent). Ook in Ierland (1707 euro) en Nederland (1654 euro) ligt het minimumloon hoger. In Bulgarije is het minimumloon het laagst met 312 euro per maand.
Eurofound schat dat 9 procent van de werknemers in de EU het minimumloon verdient. In 2010 was dat nog 10 procent. In België gaat het over ongeveer 3 procent, goed voor het laagste aandeel samen met Zweden, Denemarken en Nederland. In Hongarije, Portugal en Roemenië verdient tot 20 procent van de werknemers het minimumloon.
Uit de analyse blijkt verder dat nog steeds meer vrouwen dan mannen blijven steken op het minimumloon. Zeven op tien werknemers die het minimumloon verdienen signaleren dat ze moeilijk rondkomen.

Bron: Eurofound

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen