< Terug naar overzicht

Minimale dienstverlening op onderhandelingstafel

Oranje-blauwe onderhandelaars zouden op het formatieberaad beslist hebben dat er bij stakingen in de openbare sector een minimale dienstverlening moet zijn. Wat dat precies inhoudt, zal worden besproken met de sociale partners.

De onderhandelaars bogen zich over het onderwerp effici├źnte overheid. Ze beslisten dat Belgacom strategische partnerschappen moet kunnen sluiten. Concreet houdt oranje-blauw niet langer vast aan het wettelijk vastgelegde meerderheidsbelang van de overheid in de telecomgroep. Oranje-blauw wil ook De Post alle kansen geven, met het oog op de liberalisering van de Europese postmarkt in 2009. Allianties met internationale partners worden mogelijk. Het meerderheidsbelang van de staat zou hier vooralsnog niet op de helling staan. Nieuwe concurrenten van De Post op de Belgische markt zullen wel moeten bijdragen aan een universele dienstverlening. Daarvoor wordt een compensatiefonds opgericht.

Liberalen en christen-democraten beslisten ook dat in de overheidssector een minimumdienstverlening moet worden verzekerd bij stakingen. Dat wordt het geval in de gezondheidszorg, bij de politie en in de gevangenissen, de lucht- en zeehavens en de spoorwegen, alsook in de energiesector. In overleg met de sociale partners zal worden bepaald wat die minimumdienstverlening precies inhoudt.

Dat belooft in elk geval een verhitte discussie te worden. De socialistische overheidsvakbond ACOD Spoor heeft al een eerste actie gepland uit protest tegen wat men een aantasting van het stakingsrecht noemt. De ACOD is de grootste vakbond bij de NMBS-groep.


(Bron: De Tijd)


In HR Square nr. 50 van november tasten we de grenzen van het stakingsrecht af en formuleren we enkele toekomstperspectieven. U krijgt van ons een heldere analyse over minimale dienstverlening, zonder politieke inkleuring.


Geïnteresseerd? Neem een abonnement via bert@hrsquare.be of tel. 053/60.56.75. U krijgt er deze editie gratis bij.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen