< Terug naar overzicht

Mindfulness stimuleert authentiek leiderschap

Leiders die over een hoge mate van mindfulness beschikken, vertonen meer authentiek leiderschap. Meer zelfs, mindfulness kan leidinggevenden helpen om authentiek leiderschap te trainen en te ontwikkelen.

Organisaties zijn steeds vaker op zoek naar een positiever en meer ethisch soort leiderschap en komen dan vaak uit bij authentiek leiderschap. Authentiek leiderschap heeft vooral te maken met zelfbewustheid, transparantie in relaties, het in acht nemen van verschillende perspectieven en een morele houding. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat authentiek leiderschap een positieve impact heeft op de betrokkenheid van medewerkers, hun productiviteit en welbevinden.

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en de Kühne Logistics Universiteit in Hamburg wilden nagaan wat persoonlijke voorspellers van authentiek leiderschap zijn en hoe authentiek leiderschap kan getraind worden. Dat bracht de onderzoekers bij mindfulness. “Het draait namelijk om een observerende, niet beoordelende houding en ook een bewustzijn van de wereld om je heen. Daarom wilden wij kijken of mindfulness kan bijdragen tot het bevorderen van authentiek leiderschap”, zegt een van de onderzoekers.

In een eerste studie met 209 deelnemende leiders vonden de onderzoekers een samenhang tussen natuurlijk voorkomende mindfulness van leiders en authentiek leiderschap. In een tweede studie wilden zij testen of authentiek leidershap ook met een mindfulness interventie getraind kan worden. De onderzoekers rekruteerden 173 koppels van leiders en volgers uit Duitsland, Nederland, Servië en de VS. De ene helft van de leiders maakte vervolgens 30 dagen lang gebruik van een mindfulness-app. Na afloop van de trainingsperiode bleek dat authentiek leiderschap zich bij deze interventiegroep sterker manifesteerde, zowel volgens hun eigen oordeel als in de ogen van de medewerkers.

Bron: Universiteit Maastricht

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen