< Terug naar overzicht

Mindfulness en meditatie: lees goed de bijsluiter

Meditatie is zoals medicatie: meestal heeft de therapie positieve gevolgen, maar bij sommige personen treden ernstige en ongezonde neveneffecten op. Dat leren we uit een review van vier onderzoekers, verbonden aan universiteiten in Brazilië, de VS en het VK. Hoe gevaarlijk kan mindfulness zijn? De vraag is relevant omdat meditatie ook in HR goed doorgedrongen is en zelfs enkele Bekende Bedrijfsleiders haar promoten.

De onderzoekers analyseerden 83 studies met in totaal 6.703 deelnemers die aan meditatie deden. Bijna twee op drie studies rapporteerden minstens één ongewenste bijwerking. De totale prevalentie van de vermelde neveneffecten bedroeg 8,3 procent, maar het resultaat is ook bepaald door een zeer groot verschil volgens het type van de studie. Zo maakten experimentele studies gewag van slechts 3,7 procent prevalentie. Bij observatiestudies steeg dat percentage tot 33,2 of in de richting van tien keer zoveel.

De meest voorkomende effecten waren angst (33 procent), depressie (27 procent) en cognitieve anomalie (25 procent). De minst voorkomende waren problemen met de ingewanden en suïcidaal gedrag (beide 11 procent).
De foute bijwerkingen doen zich trouwens ook voor bij mensen zonder voorafgaande mentale gezondheidsproblemen.

Conclusie: mindfulness en meditatie zijn zeker goed en bruikbaar om mentaal evenwicht te vinden, althans voor de meeste mensen, maar kunnen ook gevaren inhouden die niet vooraf te voorspellen zijn. De techniek is niet universeel weldadig, kan daarom beter niet gehypet worden en wordt best met een heldere bijsluiter ingezet.

Bron: Acta Psychiatrica Scandinavica, 142/5, November 2020, John Wiley & Sons

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen