< Terug naar overzicht

Minder vraag naar jobstudenten deze zomer

Deze zomer zal een tiende minder jobstudenten aan het werk zijn dan in 2012. Dat is opmerkelijk, omdat in de eerste jaarhelft er nog een stijging was van vijf procent.

Tot op heden hield de arbeidsmarkt voor studenten goed stand. Daar waar er op de totale arbeidsmarkt netto jobs verloren gaan, was dit niet het geval voor de studenten. Bij uitzendgroep Randstad werden in de eerste jaarhelft zo’n 5 procent meer uren studentenarbeid verricht. Dit betekent dat de nieuwe studentenwetgeving nog steeds een positieve invloed heeft op studentenarbeid.

Randstad schat dat de markt met zo’n 10 procent zal inkrimpen. “Heel wat grote industriële bedrijven die traditioneel veel een beroep doen op studenten tijdens de zomermaanden, hebben aangekondigd dit deze zomer niet te doen.”

Vorig jaar werkten maar liefst 84 procent van alle studenten tussen 15 en 25 jaar. Werken wordt in deze ruim beschouwd. Het gaat zowel om betaalde arbeid in een bedrijf of instelling, maar ook om klusjes en vrijwilligerswerk. Liefst 70 procent van de studenten werkte tijdens de zomermaanden.

Ongeveer de helft werkte tijdens het schooljaar, een kleine helft verdiende geld met het uitvoeren van klusjes zoals babysitten. Al dat betaald werken verhindert één op de drie studenten niet om vrijwilligerswerk te doen. Studenten die betaald werk doen verrichten meer vrijwilligerswerk dan zij die dit niet doen.

Het aandeel studenten die zegt zonder arbeidscontract te werken stabiliseert op 16 procent. Bij -18 jarigen loopt dit op tot 30 procent. Zwartwerk komt vooral voor bij heel kleine bedrijven en in de horeca.

Studenten in België werken vooral voor de leuke dingen in het leven. Eén op de vijf werkt ook om een deel van de studiekosten te betalen. Gemiddeld spenderen ze daar 20 procent van het verdiende geld aan. Dat betekent dat globaal slechts 4 procent van al het verdiende geld wordt besteed aan studiekosten.

In Nederland ligt dit een stuk hoger. In België werken studenten in de eerste plaats voor een leuke vakantie, kleding, uitgaan en smartphone. Daarenboven wordt er nog 20 procent gespaard.

Bron: Randstad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen