< Terug naar overzicht

Minder tijdskrediet en brugpensioen

Het aantal werknemers dat tijdskrediet opneemt, is in 2013 voor het eerst gedaald. Daartegenover staat dat het aantal thematische verloven, zoals palliatief verlof, is toegenomen. Het aantal bruggepensioneerden daalde voor het derde jaar op rij.

Dat blijkt uit een analyse van cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) door de krant De Tijd. Maandelijks gebruikten gemiddeld 132.728 Belgen in de privésector het stelsel. Dat zijn er 2,69% minder dan in 2012.

Daarentegen stijgt het aantal mensen dat gebruikmaakt van de thematische verloven, met 7%. Onder de thematische verloven valt het ouderschapsverlof, het palliatief verlof en dat voor medische bijstand.

Ook het aantal mensen dat in de openbare sector voor loopbaanonderbreking kiest, neemt fors af. Alles samen betekent dit dat er in 2012 welgeteld 0,92% minder mensen gebruikmaakten van tijdskrediet of loopbaanonderbreking.

De daling is deels te verklaren door de strengere voorwaarden voor het tijdskrediet. Sinds 2012 kan een werknemer nog maar één jaar niet-gemotiveerd tijdskrediet opnemen, bijvoorbeeld om een reis te maken. Ook werd het voor werknemers tussen 50 en 55 jaar moeilijker om het stelsel als landingsbaan te gebruiken.

Voor het derde jaar op rij daalt het aantal bruggepensioneerden, zo blijkt uit cijfers van de RVA. In 2013 telde ons land maandelijks gemiddeld 111.347 werklozen met een bedrijfstoeslag, zoals de bruggepensioneerden officieel heten. Dat zijn er 3,21% minder dan in 2012 en 7,5% minder dan in 2010, dat het recordjaar was qua aantal bruggepensioneerden.

Ook deze daling is deels te wijten aan een verstrenging van de voorwaarden voor werkloosheid met een bedrijfstoeslag. Zo worden de leeftijdsvoorwaarden geleidelijk opgetrokken en voor de werkgevers, die de bedrijfstoeslag betalen, is het stelsel duurder geworden. Bovendien moet wie nu in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag belandt, vaak op zoek naar een baan. Intussen is dat al het geval voor ruim 4400 van de 111.347 bruggepensioneerden. Wie een nieuwe job vindt, behoudt de toeslag boven op zijn nieuwe loon.

Bron: De Tijd

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen