< Terug naar overzicht

Minder snel vast contract door eenheidsstatuut

De helft van de werkgevers en werknemers vindt het eenheidsstatuut een goede zaak voor arbeiders. Slechts één op de vijf vindt dit ook voor bedienden een positieve evolutie. Anderzijds zet de gelijkschakeling van het statuut werkgevers ertoe aan sneller te rekruteren, maar minder met een vast contract.

Dat blijkt uit een bevraging van werknemers en werkgevers in opdracht van Tempo-Team. Het onderzoek werd uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau InSites Consulting in mei en juni 2014 bij een representatieve steekproef van 616 werknemers en 200 HR-managers. In 2012 peilde Tempo-Team eveneens bij werkgevers en werknemers naar hun perceptie en verwachtingen over het eenheidsstatuut.

Twee jaar geleden vond een meerderheid van de werknemers (65%) en werkgevers (57%) het eenheidsstatuut een goede en noodzakelijke maatregel. Vandaag lijkt het eenheidsstatuut nog maar weinigen te bekoren: 39% van de werknemers en 38% van de werkgevers vinden het nu nog altijd een goede maatregel.

De helft van de werkgevers (59%) en van de werknemers (48%) vindt dat het nieuwe statuut vooral goed is voor arbeiders. Terwijl 80% van de werkgevers en werknemers oordeelt dat het nieuwe statuut in het nadeel is van bedienden. Vooral hogere bedienden zijn volgens de helft van de werkgevers de dupe.

Ruim de helft van de werkgevers (53%) en 40% van de werknemers vinden het eenheidsstatuut niet goed. Bijna vier op de tien werkgevers (38%) vindt het een dure maatregel voor hun bedrijf.

Sneller rekruteren, maar minder met vast contract
Slechts een kwart van de werkgevers en werknemers vindt het afschaffen van de proefperiode een goede zaak. Bijna de helft van de werkgevers (41%) zegt dan ook minder snel een contract voor onbepaalde duur aan te bieden en dus vaker te kiezen voor tijdelijke overeenkomsten. Vooral de dienstensectoren (43%) en kmo’s (48%) geven de voorkeur aan tijdelijke contracten.

Slechts een derde van de werknemers en werkgevers is tevreden met de nieuwe ontslagregeling. Al zijn er ook positieve effecten. Zo zegt bijna de helft van de werkgevers (44%) dat ze door de kortere opzegtermijnen gemakkelijker en sneller bedienden aanwerven dan vroeger. Ook de motivatieplicht noopt werkgevers (49%) voorzichtiger om te springen met ontslag.

Ruim de helft van de werknemers (51%) kiest nog steeds voor meer opzegvergoeding in plaats van te investeren in outplacement. De helft van de werkgevers (46%) bevestigt dit.

Ook het afschaffen van de carensdag laat niemand onverschillig. De helft van de werkgevers en werknemers stelt dat die afschaffing wel degelijk gevolgen heeft. Amper 24% van de grote bedrijven zegt dat de afschaffing van de carensdag voor hen helemaal geen gevolgen heeft, bij kmo’s is dat de helft.

39% van de werknemers zegt dat er bij ziekteverzuim meer controles zijn. 35% van de werkgevers bevestigt dit.

Bijna de helft van de werkgevers (47%) wil meer uitzonderingen voor specifieke sectoren en dan vooral voor de industrie. Bijna de helft van de werkgevers (46%) vindt dat de industrieële sector het grootste slachtoffer is van het eenheidsstatuut. Ook kmo’s zijn vragende partij (59%) voor uitzonderingen.

Tot slot wil bijna de helft van de werkgevers (43%) en werknemers (46%) dat de resterende verschillen tussen arbeiders en bedienden snel weggewerkt worden.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen