< Terug naar overzicht

Minder pendelen na coronacrisis?

De coronacrisis zal ervoor zorgen dat er minder tijd en kilometers aan woon-werkverkeer zullen verloren gaan. De structurele invoering van thuiswerk zal de drijvende factor hierachter zijn, verwacht HR-dienstengroep Acerta. De gemiddelde woon-werkafstand van een Belgische werknemer is nu 20,5 km.

Keren we voor woon-werkverplaatsingen straks terug naar het oude normaal? “Niet noodzakelijk”, stelt Sarah De Groof, senior Consultant van Acerta en gastdocente aan de KU Leuven. “De gemiddelde werknemer woont vandaag op zo’n 20,5 km van het werk. Dat brengt in normale tijden heel wat verkeer op de been, maar door corona werken velen ineens waar ze wonen, waardoor de feitelijke woon-werkafstand de facto nul kilometer is geworden. We verwachten dat door de positieve effecten die bedrijven en werknemers ondervinden van thuiswerk, het aantal gereden woon-werk kilometers sterk zal terugvallen. Niet doordat mensen dichter bij hun werk gaan wonen, wel doordat ze meer dan vandaag zullen thuiswerken.”

Bedrijven zullen niet kiezen voor 100 procent thuiswerk, maar vele zullen structureel telewerk toelaten. Meer dan zes op tien voerden tijdens de coronacrisis al telewerk in, bleek uit een eerdere studie van Acerta. “We hebben geen reden om aan te nemen dat dit beleid zal teruggeschroefd worden in post-coronatijden. Het zal vermoedelijk gaan om een à twee dagen thuiswerk per week, nooit om de volledige werkweek. Het sociaal contact op de werkvloer blijft erg belangrijk en kan de creativiteit tijdens het werk stimuleren”, aldus Sarah De Groof.

Afstand

Werknemers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kwamen van gemiddeld 27,1 km afstand in 2019. Dat is een belangrijke daling tegenover een aantal jaren geleden. In 2005 bedroeg de pendelafstand naar Brussel nog 37,6 km.
In Vlaanderen komen werknemers van gemiddeld 19,7 km ver, in Wallonië wonen ze op 21,5 km van hun werkplaats. Voor de beide regio’s is er nauwelijks enige evolutie de voorbije vijftien jaar. Alles samen bevindt de vestiging waaraan de gemiddelde Belgische werknemer verbonden is zich op 20,4 km van thuis.

Voor werknemers die dagelijks naar Brussel pendelen, biedt telewerk de grootste kansen. Sarah De Groof: “Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt heel wat dienstenbedrijven op een vrij kleine oppervlakte. Voor deze dienstenbedrijven is het gemakkelijker om telewerk in te voeren. Hoe meer werknemers van elders of verder komen, hoe groter de impact van het stimuleren van telewerk op die regio en dus op de mobiliteit daar zou kunnen zijn.”

Hoe groter de onderneming, hoe groter de pendelafstand die werknemers afleggen, stelt Acerta nog vast. Vooral zij zullen het aantal pendelkilometers het meest kunnen terugdringen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen