< Terug naar overzicht

Minder ontslagen in volle coronatijd

De verlening van de tijdelijke werkloosheid geeft bedrijven extra ademruimte. In volle lockdown waren op de Belgische arbeidsmarkt tot 15 procent minder ontslagen dan vooraleer corona uitbrak. Bovendien kwam het initiatief voor ontslag nog steeds vaker van de werknemer dan van de werkgever.

In volle coronatijd zijn er minder contracten van onbepaalde duur beëindigd dan in andere jaren in dezelfde periode. Dat blijkt uit een analyse van HR-dienstengroep Acerta op basis van de gegevens bij meer dan 32.000 werkgevers. In april 2020 waren er 15,6 procent minder contractbeëindigingen dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook in maart was er sprake van een daling met 12,5 procent. In februari, in pre-coronatijd, waren er eveneens minder ontslagen dan in 2019, maar dat was ongetwijfeld vooral het gevolg van het feit dat we ons bevonden in de ‘occulte periode’ voor de sociale verkiezingen. In mei 2020 was er een daling van 12,7 procent ten opzichte van vorig jaar.

De corona-ontslagrondes van de voorbije weken kunnen de indruk wekken dat de crisis al veel banen heeft gekost, maar voorlopig bevestigen de cijfers dit niet. De cijfers over de beëindiging van contracten van onbepaalde duur wijzen eigenlijk vooral op een afwachtende houding. Het klopt ook niet dat het initiatief voor beëindiging nu ineens meer van de werkgevers zou komen in plaats van de werknemers zelf. In mei gebeurde 24,8 procent van de contractbeëindigingen nog altijd door de werknemer en 31,4 procent gebeurde in onderling overleg, waar het initiatief ook vaak bij de werknemer ligt. Bij nog eens 29 procent ging het om een beslissing van de werkgever.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen