< Terug naar overzicht

Minder jaarlijkse contante bonussen

De meeste financiële dienstverleners keren minder jaarlijkse contante bonussen voor hun medewerkers uit. De basissalarissen worden daarentegen hoger.

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Mercer naar het beloningsbeleid van financiële dienstverleners na de crisis. De crisis heeft wel degelijk sporen nagelaten.

Vrijwel alle deelnemers gaven aan dat ze de weging van de diverse componenten in hun beloningspakketten hebben aangepast:
 • 70 procent heeft de basissalarissen verhoogd.

 • 94 procent heeft de jaarlijkse contante bonussen verlaagd.

 • 56 procent heeft de incentives op lange termijn verhoogd.

 • 38 procent heeft de component aandelenopties binnen de incentivemix op lange termijn verkleind.


 • Strengere EU-richtlijnen


  De respondenten zien nog strengere richtlijnen tegemoet vanuit de Europese Unie. De bovenlimiet aan contante bonussen in de financiële sector wordt op 30 procent gesteld, terwijl de overige bonusuitkeringen (in de vorm van aandelen) worden uitgesteld en gekoppeld aan prestaties op lange termijn.

  Dirk Vink, Human Capital consultant bij Mercer: “Ons onderzoek toont aan dat forse vooruitgang is geboekt bij het inspelen op toezicht door de regelgever. Toch moet er nog meer gedaan worden om volledig te kunnen voldoen aan de bedoelingen van de regelgever, met name op gebied van het onderling afstemmen van prestatiemeting enerzijds en de aard en tijdshorizon van risico’s anderzijds.”

  Jaarbonussen gekoppeld aan prestaties


  Eenjarige bonusgaranties zijn minder voorgekomen dan in 2009. Ruim de helft van de organisaties heeft dit aanzienlijk beperkt of zelfs afgeschaft. Bovendien heeft 76 procent van de organisaties de meerjaarsbonusgaranties beperkt of afgeschaft.

  Twee derde van de organisaties heeft een deel van hun beloningen gekoppeld aan de bedrijfsprestatie. Slechts een derde heeft een meerjarenprestatiemetriek ingevoerd voor het vaststellen van de jaarbonussen.

  De meeste organisaties brengen top executives onder in een andere bonuspool als die van de divisie die ze aansturen.

  Prestatiegerelateerde langetermijn-incentiveregelingen (LTI)


  Van de respondenten heeft 80 procent ofwel een LTI-regeling of is dat van plan in te voeren (10 procent). De meest voorkomende regelingen zijn op basis van aandelen (78 procent), terwijl de helft van de organisaties ook aandelenopties (52 procent) of regelingen op cashbasis (48 procent) aanbiedt.

  Het onderzoek


  De 'Mercer’s Executive Incentive Plan Snapshot Survey' analyseerde data van 39 organisaties voor financiële dienstverlening. Van de respondenten bestond 66 procent uit banken, 26 procent waren verzekeringsmaatschappijen en 8 procent waren andere organisaties voor financiële dienstverlening. Twee derde was in Europa gevestigd, de overigen in Noord-Amerika.

  Het rapport onderzoekt hoe ondernemingen voor financiële dienstverlening hun aanpak van executive beloningen en incentiveprogramma’s wijzigen in het licht van de steun die de G20 aan de FSB-richtlijnen heeft toegezegd.

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen