Minder dan helft Belgen wil stapje terugzetten om langer te werken
Begin dit jaar lanceerde minister De Block de ‘zachte landingsbaan’ om werknemers langer en gelukkiger aan het werk te houden. Dankzij deze maatregel kunnen werkgevers de werknemers die door een stap terug te zetten loonverlies lijden hiervoor compenseren. Naar aanleiding hiervan ondervroeg Tempo-Team werkende Belgen en werkgevers over welke maatregelen volgens hen nodig zijn om langere loopbanen mogelijk te maken.
Werknemers vinden het vooral belangrijk dat hun job ook naar het einde van hun carrière blijft uitdagen en prikkelen (89 procent). Acht op tien vinden ook een gunstiger werkritme met minder overuren en meer vakantie of lichtere taken goed, maar dan wel zonder loon in te boeten. Voorts vraagt de helft van de werknemers dat hun bedrijf meer investeert in opleidingen. Een stap terugzetten naar een lichtere functie met een lager salaris is echter opvallend minder populair: slechts vier op tien werknemers is hier voorstander van om langer aan het werk te kunnen blijven.
Om hun werknemers langer in goede omstandigheden te laten werken, geloven werkgevers sterk in een uitdagende jobinhoud (91 procent), minder belastende taken (86 procent) en aangepaste werkuren (75 procent). Zeven op tien vindt het goed om oudere werknemers in te zetten voor projecten die veel ervaring vereisen of als mentor van een starter. Maar dat wordt nog niet overal in de praktijk vertaald. Zo zorgt amper een kwart dat jobs ook voor oudere werknemers uitdagend blijven. Evenveel werkgevers voorzien in een aangepast takenpakket. Een op vijf geeft werknemers extra opleidingen en een aangepast werkritme. Slechts een op tien werkgevers zegt actief een generatieproof personeelsbeleid te voeren.
Werken tot 67 jaar is onhaalbaar
Uit de enquête blijkt bovendien dat extra inspanningen nodig zijn om mensen te motiveren langer te werken. Slechts een kwart van de werknemers wil namelijk tot 65 doorwerken. Slechts 6 procent wil ook nog tot na zijn 65 aan de slag blijven. Zeven op tien werknemers vinden dat werken tot 67 jaar onhaalbaar is.
Gemiddeld willen Belgische werknemers op 59,8 jaar met pensioen gaan. Nederlandstalige werknemers (60,8 jaar), 50-plussers (61,2 jaar) en werknemers die gelukkig zijn (60,9 jaar) staan positiever tegenover een langere loopbaan. Hun ideale pensioenleeftijd ligt namelijk significant hoger dan hun Franstalige (58,5 jaar), jongere (18-34 jarige 59,7 jaar/35-tot 49 jaar 59,3 jaar) of minder gelukkige collega’s (57,5 jaar).