< Terug naar overzicht

Minder buitenlandse interesse in Belgische vacatures

Wij Belgen kijken over de landsgrenzen heen als het gaat om werk: bijna tien procent van de landgenoten zoekt in de buitenlandse vacatures, wat ruim 12 procent meer is dan voor corona. Dat is heel wat meer dan andere Europeanen: gemiddeld zoekt iets meer dan vier procent naar vacatures in een andere lidstaat.

Het herstel van de arbeidsmarkt begon in heel Europa al in de zomer van 2020. Toch lijkt de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit nog niet op het niveau van voor de epidemie te zitten, aldus onderzoek door Indeed. Arjan Vissers, Senior Manager Employer Insights: “Op het dieptepunt van corona zochten Europeanen 32 procent minder vaak naar jobs buiten de eigen landsgrenzen dan in 2017-2019. Vandaag is dat nog steeds 10 procent minder.”

Liefst naar Frankrijk

België is een van de weinige uitzonderingen: Belgische werkzoekenden bekijken nu 12 procent meer vacatures in andere Europese landen dan in de periode 2017-2019. In Nederland is dat 10 procent minder, in Frankrijk bijna 9 procent minder en in Duitsland zelfs bijna 25 procent minder.

Vandaag bekijkt bijna 1 op de 10 Belgische werkzoekenden een vacature in een andere lidstaat van de EU, meer dan het dubbele van het Europese gemiddelde van iets boven de 4 procent. Onze buurlanden, Nederland, Frankrijk en Duitsland zitten ongeveer op dat gemiddelde.

Belgen zoeken vooral banen in Frankrijk (30 procent), Nederland (22 procent), in de VS (10,4 procent) Luxemburg (9,7 procent) of - ondanks Brexit - in het VK (6,6 procent). De meest bekeken buitenlandse vacatures zijn er voor industrieel ingenieur, software-ontwikkelaar, ICT’er, in marketing of in installatie en onderhoud.

Belgische vacatures minder populair

Luxemburg, Zwitserland en het VK zijn de populairste landen bij Europeanen die een job buiten de eigen landsgrenzen zoeken. België staat achtste in die rangschikking.

Dit jaar was iets meer dan 7 procent van alle zoekopdrachten naar vacatures in ons land afkomstig uit het buitenland. Ruim twee derde van alle buitenlandse clicks op Belgische vacatures gebeurt door een inwoner van Frankrijk of Nederland.

Toch lijkt ons land minder aantrekkelijk dan voor corona: de cijfers van Indeed tonen dat er 8 procent minder geklikt wordt op Belgische vacatures dan in de periode 2017-2019.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen