< Terug naar overzicht

Migranten in Vlaanderen doen het beter op de arbeidsmarkt dan in Brussel en Wallonië

Migranten in Vlaanderen doen het op het vlak van tewerkstelling beter dan in Brussel of Wallonië. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen, die dit najaar gepubliceerd wordt in het 'Jaarboek Armoede'.

België moet alleen Roemenië laten voorgaan als het gaat om de kloof tussen tewerkstelling van migranten en autochtone bevolking. Maar de verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn groot. Dat blijkt uit een onderzoek van Ive Marx en Vincent Corluy van het Centrum voor Sociaal Beleid aan de Universiteit Antwerpen.

Migranten in Vlaanderen doen het beter dan in Wallonië of Brussel, en dan vooral de groep die minder dan tien jaar in het land is. Alleen nieuwkomers uit de 12 meest recente EU-lidstaten, voornamelijk uit Centraal- en Oost-Europa, zijn in Brussel opvallend actiever.

Aangezien Vlaanderen er economisch beter voor staat, hoeven die bevindingen niet te verbazen. Maar er is meer aan de hand, zegt Ive Marx. "De achterstand van migranten in Wallonië is niet te verklaren door opleiding of scholing. Er zijn bijvoorbeeld iets meer hooggekwalificeerde Afrikanen in Brussel en Wallonië, terwijl zij op de Waalse arbeidsmarkt slechter presteren."

Gezinshereniging


"Als we kijken naar de motieven van mensen om te migreren, dan zijn die voor alle regio's ongeveer hetzelfde. Op de eerste plaats komt gezinshereniging, daarna pas economische motieven."

Een derde mogelijke verklaring is het integratiebeleid. Dat is in Vlaanderen voor nieuwkomers verplicht, Wallonië en Brussel bieden vrijwillig inburgeringstrajecten en taallessen aan. "Het verplicht karakter geeft een belangrijk signaal aan nieuwkomers, maar de groep die het volledige traject aflegt is klein. Er zijn wachtlijsten en het aanbod is niet goed genoeg afgestemd op de arbeidsmarkt. Als al deze verklaringen niet volstaan, kan je niet anders dan concluderen dat een deel van de oplossing gezocht moet worden bij eventuele discriminatie, en bij de manier waarop werkgevers omgaan met migranten."

Weinig Marokkaanse en Turkse vrouwen met job


De situatie van Noord-Afrikaanse mannen is in de drie regio's zorgwekkend, zo zeggen de onderzoekers, maar geen enkele groep is zo slecht af als Marokkaanse en Turkse vrouwen. "Er zijn weinig Noord-Afrikaanse mannen aan het werk, maar ze bieden zich wel aan op de arbeidsmarkt. De participatiegraad van Turkse en Marokkaans vrouwen is echt problematisch", zegt onderzoeker Ive Marx. "Het gaat hier om een belangrijk onderbenut potentieel. De lage participatiegraad bij vrouwen is ook gevaarlijk omdat de armoede bij migranten zo hoog ligt."

Minder dan 30 procent van de Turkse en Marokkaanse vrouwen is aan de slag of zoekt een baan. In Brussel daalt dat cijfer richting 20 procent. Enkel de Turkse vrouwen doen het in Vlaanderen iets beter, met een werkzaamheidsgraad van 40 procent.

De kloof met autochtone Belgische vrouwen is zeer groot: daarvan is zo'n 60 procent actief op de arbeidsmarkt, in Vlaanderen bijna 70 procent.

Deze vrouwen kunnen geen werkloosheidsuitkering ontvangen en krijgen geen begeleiding naar werk omdat ze niet geregistreerd zijn als werkzoekend. "Mogelijk zoeken ze geen job omdat ze denken dat ze er geen zullen vinden. Uit een ander onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat er zeer weinig migrantenhuishoudens zijn waar iedereen die dat kan aan het werk is, of werk zoekt."

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen