< Terug naar overzicht

Mieke Van de Capelle (Firmenich): “HR-beslissingen hebben impact op het leven van duizenden mensen”

Belgen nemen overal in de wereld HR-verantwoordelijkheden op. Sommigen zijn korte tijd in het buitenland, anderen hebben ons land definitief verlaten. Mieke Van de Capelle woont en werkt sinds vier jaar in Genève, waar ze als Chief HR Officer het personeels-, duurzaamheids- en communicatiebeleid van het Zwitserse familiebedrijf Firmenich vormgeeft.

Tekst: Hermien Vanoost

Aanwezig in meer dan honderd markten, meer dan vier miljard euro omzet en een jaarlijkse groei van zeven procent. De zakencijfers van het Zwitserse familiebedrijf mogen dan wel indruk maken, de naam Firmenich zal bij weinigen een belletje laten rinkelen. Tenzij u in de voedings-, schoonheids- of onderhoudsindustrie actief bent, want dan weet u dat Firmenich het bedrijf is dat de geuren en smaken van bekende merken als Kellogg’s, Coca-Cola, Nestlé, Rituals, McDonald’s en Mr. Proper, maar ook van iconische parfums zoals Gucci Bloom ontwikkelt. Dat doet het al 125 jaar, met sinds 2016 de Antwerpse Mieke Van de Capelle aan het hoofd van HR. “Het klopt dat we bij het grote publiek niet zo bekend zijn, maar onze aroma’s zijn dat des te meer. We gaan er prat op dat er elke dag ongeveer 4 miljard consumenten een product gebruiken waar ‘iets’ van ons in zit.”


Mieke Van de Capelle, Chief HR Officer Firmenich:

“Met de beslissingen die wij nemen, hebben we impact op het leven van duizenden mensen. Het doel van HR is ook overal in de wereld hetzelfde: een plek creëren waar mensen graag werken.”
© GF

Die alomtegenwoordigheid speelde tijdens de coronacrisis in het voordeel van Firmenich. Omdat de activiteiten van het bedrijf voor de voedingsindustrie zo essentieel zijn, konden de deuren in alle 39 vestigingen wereldwijd openblijven. Nergens ook is er economische werkloosheid ingeroepen om de moeilijke periode te overbruggen. Een opluchting, zegt Mieke Van de Capelle, die mee in het crisisteam zat: “Op het moment dat overheden inwoners opriepen om thuis te blijven, hebben wij aan onze werknemers gezegd dat het veiliger was om wel te komen werken. We hebben enorm veel gecommuniceerd over de maatregelen die we namen om hen te beschermen. Omdat we wereldwijd actief zijn, hebben we bovendien snel geleerd. Door onze ervaring in China herkenden we de patronen van de crises en konden we in de volgende landen tijdig en goed voorbereid reageren.”

Gezin in Antwerpen

Zoals veel collega’s in HR beleefde Mieke Van de Capelle een zeer intens voorjaar, met weinig mogelijkheden ook om naar haar partner en kinderen in Antwerpen te reizen. “Natuurlijk was het praktischer geweest als mijn gezin nog altijd bij mij in Zwitserland woonde”, zegt ze. “Maar mijn man en ik hebben er twee jaar geleden bewust voor gekozen om hen uit de expatbubbel te halen en hen als gewone tieners in Antwerpen te laten opgroeien. We wilden vermijden dat ze de link met België zouden verliezen en niet meer zouden weten waar ze echt thuishoren. Verhalen van ontheemde kinderen zijn er in expatmiddens helaas veel te vinden.”

Genève is overigens niet het enige buitenlandse avontuur van Mieke Van de Capelle en haar gezin. Voor Firmenich werkte de germaniste gedurende vier jaar bij snoepjesfabrikant Perfetti Van Melle in Amsterdam. Tussen 2008 en 2011, toen haar kinderen kleuters waren, trok ze voor Sara Lee naar Chicago. “De verhuis naar Amerika kwam er vooral op vraag van mijn man, die op dat moment voor Leonidas werkte en de Amerikaanse expansie voorbereidde. Achteraf gezien ben ik erg blij dat ik toen ben mee gesprongen, want het is dankzij die ervaring dat ik vandaag deze job heb. Toen we naar Genève verhuisden, heeft mijn man zijn carrière – hij had een eigen zaak – op pauze gezet en is hij voltijds huisvader geworden. Ook daar ben ik hem dankbaar voor. Wanneer de kinderen uit de middelbare school zijn, zal hij wellicht weer in het bedrijfsleven stappen.”


Lees het volledige verhaal in HR Square 200 van september.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift en de digitale editie, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.

Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen