< Terug naar overzicht

Middagdutje bevordert productiviteit en creativiteit

Slapen op het werk klinkt bizar en het wordt niet echt aanvaard. Toch tonen veel wetenschappelijke studies aan dat een kort dutje ’s middags wonderen kan doen.

De Amerikaanse krant The Washington Post verzamelde wetenschappelijke bewijzen waarom een dutje tijdens de middagpauze zinvol is. Meer zelfs, toonaangevende bedrijven zoals Nike en Google bieden al langere tijd slaapplekken aan op het kantoor. En ook in Japanse organisaties kijkt niemand er vreemd van op.

Diverse onderzoeken tonen aan dat een kort dutje alerter maakt, het humeur verbetert, de kans op hartaandoeningen daalt met 30% en het verlaagt de bloeddruk. Bovendien presteren uitgeruste werknemers ook beter. De jaarlijkse kosten van oververmoeide werknemers worden in de Verenigde Staten geschat op ruim 13 miljard euro. Slaperige werknemers op weg naar huis, vormen bovendien een groter gevaar in het verkeer.

Volgens Russel Foster, een professor gespecialiseerd in het slaap-waakritme aan de Universiteit van Oxford, zou een middagslaap van tien tot twintig minuten erg positieve effecten hebben. Langer dutten zou traagheid veroorzaken en 's avonds het in slaap vallen, bemoeilijken.

Onderzoek aan de Universiteit van California toont aan dat de REM-slaap de creativiteit bevordert met 40%. Een techniek die Salvador Dali overigens gebruikte. Door in slaap te vallen met een sleutel tussen duim en wijsvinger, werd hij telkens ruw gewekt zodra zijn vingers ontspanden en de sleutel op de grond viel. De verwarrende gedachten die gepaard gaan met het in slaap vallen en ontwaken, verwerkte hij in zijn schilderijen.

Een kort middagdutje is bovendien goedkoper en effectiever dan sloten koffie drinken om wakker te blijven. Onderzoek van professor Sara C. Mednick, slaapexpert aan de Universiteit van California, toont aan dat koffie de indruk wekt wakker en alert te zijn. Toch leidt het niet tot betere cognitieve prestaties. Terwijl een middagdutje wel leidt tot betere prestaties op cognitieve taken. Meer zelfs, het effect van koffie is veeleer toe te schrijven aan het verdwijnen van ontwenningsverschijnselen waardoor koffieverslaafden zich opnieuw beter voelen en de drank niet zozeer bijdraagt tot betere prestaties.

Tot slot, bijna alle zoogdieren doen hazenslaapjes doorheen de dag. Ook Winston Churchill, Bill Clinton, Napoleon, Albert Einstein en Leondardo da Vinci zijn bekende middagslapers.

Bron: Washington Post/Elsevier

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen