< Terug naar overzicht

Met migraine blijven vooral mannen thuis

Vlamingen en Brusselaars nemen jaarlijks 2,3 ziektedagen op ten gevolge van migraine. Het zijn vooral mannen die ook effectief thuisblijven als ze van de ziekte hinder ondervinden. IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, heeft als eerste in deze regio een studie gepubliceerd over werkverzuim door migraine.

Migraine is meer dan hoofdpijn. Volgens internationale criteria heeft iemand migraine wanneer zware hoofdpijn gepaard gaat met misselijkheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt migraine een vorm van handicap: op een lijst van oorzaken die iemands ‘jaren geleefd met een handicap’ doen stijgen, staat de ziekte op de 19de plaats. Volgens de WHO is het tevens één van de 20 belangrijkste redenen van werkverzuim. De normale capaciteit tot werken wordt ernstig gereduceerd, bij alle migrainelijders.

Het onderzoek van IDEWE weerspiegelt deze realiteit: Vlamingen of Brusselaars meldden zich het afgelopen jaar gemiddeld 2,3 dagen ziek door migraine. Eerdere Europese en Amerikaanse studies toonden aan dat migraine meer voorkomt bij vrouwen: elk jaar krijgt 15 tot 18% van de vrouwen en maar 6 tot 8% van de mannen te maken met migraine. De studie van IDEWE, waarbij 1660 mannen en vrouwen werden ondervraagd, bevestigt deze verhouding. Bij de vrouwen leidt 32% aan migraine, bij de mannen ‘maar’ 9,5%. Het percentage migrainelijders ligt in Vlaanderen en Brussel met 20% wel een stuk hoger dan het internationale gemiddelde.

Ondanks het feit dat meer vrouwen getroffen worden door migraine, zijn het vooral mannen die omwille van migraine ziektedagen opnemen: vrouwen blijven er gemiddeld 1,7 dagen voor thuis, mannen 4,2 dagen. Het voorkomen van migraine heeft ook te maken met de aard van het werk zelf. Bij mannen is het vooral beeldschermwerk dat migraine veroorzaakt, bij vrouwen lawaaierig werk. In het onderwijs, de metaalsector, de horeca, de voedingsmiddelensector en de recreatiesector komt migraine meer voor dan in andere sectoren. Zware migrainelijders zien de kwaliteit van hun leven aangetast, niet alleen door de pijn zelf, maar ook de door de angst voor nieuwe aanvallen, invloed op het familieleven, het sociale leven en het professionele leven.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen