< Terug naar overzicht

Met ‘goesting’ aan het werk bij Jessa Ziekenhuis

Hoe ziet het welzijnsbeleid eruit in dé sector waar stress en burn-out om zowat elke hoek loeren? De kernwoorden: een evidence-based benadering en een online-coachingtool waarvan elke Vlaamse organisatie gebruik kan maken.

Het Jessa Ziekenhuis, in Limburg verspreid over drie campussen, heeft bijna 1000 bedden en 245 dagplaatsen. Daarvoor zijn er 3100 medewerkers, en 380 artsen en assistenten. Zij zorgen voor zo’n 200.000 patiënten per jaar (uniek geteld). “In die drukte proberen we voor onze medewerkers en artsen een welzijnsbeleid op te zetten. Zo besteden we extra aandacht aan onder meer lichaamsbeweging, rookstopbegeleiding, slaaphygiëne en ergonomisch verantwoord werken. Onze hoofdbekommernis is het mentale welzijn”, schetst Sonja Reckers, HR-adviseur gezondheidsbeleid in het Jessa Ziekenhuis.

In 2014 organiseerde het ziekenhuis een tevredenheids- en engagementsmeting. Het ging over allerlei werkorganisatorische aspecten en engagement. Zijn de medewerkers bijvoorbeeld voldoende bereid om mee te werken aan veranderingen en verbeteringen? Twee derde van het personeel bleek zich goed in zijn vel te voelen. Vooral de 10 procent medewerkers met een hoog risico op burn-out trokken de aandacht: een groep van zo’n 350 mensen. Een belangrijk signaal voor het beleid om volop in te zetten op risicoreductie.

“We hadden al enkele initiatieven lopen zoals groepscoaching en individuele coaching, zij het zonder het verhoopte resultaat. We moesten met iets nieuws komen. Al in 2012 noemde de Wereldgezondheidsorganisatie werkstress en burn-out trouwens de ‘stoflong’ van de 21ste eeuw”, vertelt Reckers. “Typisch voor onze sector zijn ook de vele knelpuntfuncties en de dubbele vergrijzing. Niet enkel dienen we met z’n allen langer te blijven werken, we worden ook ouder, waardoor meer oudere mensen in ziekenhuizen terechtkomen en de zorg alsmaar zwaarder wordt.”

De HR-medewerkers van Jessa Ziekenhuis werken in een professionele omgeving waar alles wetenschappelijk onderbouwd moet zijn (evidence-based medicine) en willen de wetenschappelijke onderbouwing doortrekken naar de HR-afdeling. In die overtuiging heeft Reckers de kans gekregen om zich toe te leggen op literatuuronderzoek en enkele ‘good practices’ te evalueren. “De literatuur toont aan dat 50 tot 85 procent van de medewerkers met verhoogde stressklachten en burn-outsignalen geen verdere stappen ondernemen. Velen negeren hun klachten dus of herkennen ze niet bewust”, stelt Reckers vast. Voor deze doelgroep moest ze met iets nieuws op de proppen komen.

Aangezien voor het management ook cijfers heel belangrijk zijn, deed Reckers ook opzoekwerk naar de ‘return on investment’ (ROI). Elke euro die je in evidence-based gezondheidsprogramma’s investeert, levert 3,14 euro rendement op en 5,82 euro in absenteïsmereductie. “Een goed onderbouwd gezondheidsbeleid is dus een ideale investering.”

Wilt u het volledige artikel (een verslag van Lars De Decker met foto's van Hendrik De Schrijver) lezen? Dat kan door lid te worden van HR Square. U ontvangt dan niet alleen het tijdschrift, maar hebt ook toegang tot de website met het hele archief én u geniet stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be, 0474 97 07 43.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen