< Terug naar overzicht

Mentale gezondheid: liever op consult bij de robot?

Een enquête bij meer dan 12.000 werknemers, managers, HR-leiders en C-level executives in elf landen en suggereert dat corona heeft geleid tot meer stress op het werk, meer angst en meer burn-outs. Dat verbaast niemand. Wel intrigerend is dat een grote meerderheid van de respondenten liever hulp krijgt van robots dan van mensen. Wie had dat ooit gedacht?

Werknemers willen hulp en kiezen hiervoor liever technologie dan mensen, zo klinkt het. Ze willen dat technologie hun mentale gezondheid ondersteunt. Slechts 18 procent van de respondenten geeft de voorkeur aan mensen boven robots om hun mentale gezondheid te ondersteunen, omdat ze geloven dat robots zonder oordeel zijn (34 procent), een onbevooroordeelde uitlaatklep bieden om problemen te uiten (30 procent) en snel kunnen antwoorden op gezondheidsvragen (29 procent).
Zo zou 68 procent van de respondenten liever met een robot dan met de manager praten over stress en angst op het werk en 80 procent staat open voor een robot als therapeut of begeleider.

Ook zegt 75 procent dat AI hun mentale gezondheid op het werk heeft geholpen. De belangrijkste voordelen waren het verstrekken van de informatie die nodig is om hun werk effectiever te doen (31 procent), het automatiseren van taken en het verminderen van de werkdruk om burn-out te voorkomen (27 procent) en het verminderen van stress door te helpen bij het rangschikken van taken (27 procent).

AI heeft ook de meerderheid (51 procent) geholpen hun werkweek te verkorten en hen in staat gesteld langere vakanties te nemen (51 procent). Meer dan de helft van de respondenten zegt dat AI-technologie de productiviteit van werknemers verhoogt (63%) en de arbeidstevredenheid (54 procent) en het algemene welzijn verbetert (52 procent).

Intrigerend dus, maar is het ook werkelijkheid? De enquête was het initiatief van een grote dienstverlener inzake beleidssoftware en AI.

Bron: Oracle

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen