< Terug naar overzicht

Mentaal welzijn onder druk

De oproep van de federale overheid om zoveel mogelijk thuis te werken, werd door veel werknemers opgevolgd. Dat leert de tweede editie van de coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen. Toch blijven sommige werkgevers nog steeds hardleers: 12 procent van de werknemers zegt niet thuis te mogen werken van de leidinggevende.

Vorige week dinsdag lanceerde de Universiteit Antwerpen met medewerking van collega’s van de KU Leuven en de Universiteit Hasselt een online enquête om te achterhalen hoe de Belgen hun gedrag aanpassen naar aanleiding van de coronacrisis. De resultaten geven de experten de mogelijkheid om de evolutie van de coronacurve beter in te schatten. Op 24 maart volgde een tweede ronde, 346 000 personen namen eraan deel.

Bij de enquête van 17 maart gaf 67 procent aan thuis te werken. Begin deze week steeg het aandeel telewerk naar 75 procent. Een vijfde van de respondenten werkt nog wel op locatie, maar zegt dat er goede maatregelen ingevoerd werden. Van zij die op locatie werken, stelt 82 procent dat het niet anders kan. En 12 procent beweert niet thuis te mogen werken van de leidinggevende.

In de recentste editie werd ook gepeild naar het mentaal welbevinden. Dat gaat na twee weken van lockdown erop achteruit: 32 procent zegt zich slechter te kunnen concentreren; 30 procent slaapt slechter dan gewoonlijk; 42 procent voelt zich meer onder druk gezet dan gewoonlijk en 42 procent van de respondenten geeft aan zich wat neerslachtiger te voelen.
Ten slotte: 81 procent vangt zijn kinderen thuis op, vorige week was dit 75 procent.

De onderzoekers wijzen erop dat de groep deelnemers geen representatief staal is van de Belgische bevolking.

Bron: Universiteit Antwerpen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen