< Terug naar overzicht

Meisjes niet geïnteresseerd in informatica

Amper één op de tien studenten informatica- en communicatietechnologie is een meisje. Meisjes overwegen zelfs nauwelijks om een studie in die richting te beginnen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Karel de Grote-Hogeschool in samenwerking met Telenet naar de beweegredenen van meisjes bij hun studie- en beroepskeuze. Meisjes hebben gewoonweg geen interesse in informaticarichtingen, ze vinden ze te technisch of denken dat ze te weinig voorkennis hebben.

Die aversie vertaalt zich in zeer lage inschrijvingscijfers van meisjes in richtingen rond ICT op hogescholen en universiteiten. Dit academiejaar volgen ongeveer 300 meisjes een opleiding in die sfeer. Dat is 11 procent van de in totaal net geen 2800 studenten. Dit aantal is volgens de federatie van technologiebedrijven,Agoria sowieso te laag om de vraag naar IT-profielen in te vullen.

Hoewel de werkzekerheid in verhouding tot andere afstudeerrichtingen hoger is, blijven de opleidingen weinig populair. Volgens het onderzoek van de Karel de Grote-Hogeschool ligt dat niet aan het imago van de richtingen ICT. De studenten ervan noemen zich zelfs sneller een ‘nerd' dan dat anderen dat doen.

Wel blijkt dat klassieke promocampagnes voor de opleidingen niet aanslaan bij jongeren die moeten beslissen welke hogere opleiding ze willen volgen. Bij de jongens die afstuderen in het middelbaar, overweegt bijna één op de drie om in een ICT-richting verder te gaan. Bij meisjes denken negen op de tien er zelfs niet eens aan.

Bron: De Standaard/De Redactie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen