< Terug naar overzicht

Meeste Europese jongeren willen in buitenland werken, Belgen blijven liever thuis

Vier op de vijf Europese jongeren zijn bereid om voor werk naar het buitenland te emigreren. Ondanks die grote bereidheid van jongeren om te verhuizen, zijn er opmerkelijke verschillen tussen de landen. Zo blijven Belgische en Nederlandse jongeren liever thuis.

Dat blijkt uit onderzoek door StudentJob bij ruim tienduizend studenten en starters uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië. De centrale vraag was in hoeverre ze bereid zijn om voor hun werk naar het buitenland te verhuizen.

De Spaanse jongeren zijn het meest ambitieus. 88,6 procent zegt graag te willen werken in het buitenland. Ruim de helft van hen zegt dat ze ‘alles willen doen voor hun carrière’. Gezien de hoge jeugdwerkloosheid in Spanje, is dit niet verwonderlijk. Slechts 7 procent zegt tevreden te zijn met de huidige situatie. Hiermee zijn Spaanse jongeren het minst tevreden.

Oostenrijkse en Duitse jongeren zijn eveneens avontuurlijk aangelegd. 81,4 procent van de Oostenrijkse jeugd wil emigreren voor zijn werk. 70 procent doet dit vooral omdat ze zin hebben in avontuur. Hun carrière is minder belangrijk. Ook hebben zij het minste oog voor mogelijke negatieve kanten van emigratie. Slechts 2,4 procent geeft aan de risico's van emigratie voor werk te groot te vinden.

Opvallend is dat er ook onder Duitse jongeren veel avonturiers schuilen. 78 procent wil wel emigreren voor werk, 63,9 procent wegens het avontuur.

Belgen en Nederlanders blijven liever thuis. Slechts 66,5 procent van de Belgische jongeren wil emigreren voor zijn werk. Daarmee zijn de Belgen het meest honkvast.

Slechts 73 procent van de Nederlandse jongeren wil naar het buitenland verhuizen. Belgische en Nederlandse jongeren laten zich dan ook veel meer afschrikken door de risico’s verbonden aan emigratie dan hun leeftijdsgenoten in andere landen.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen