< Terug naar overzicht

Meeste arbeidsongevallen in land- en tuinbouw

Met meer dan 5000 arbeidsongevallen in 2013 behoort de land- en tuinbouw tot de sectoren met het hoogste ongevallencijfer.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister-president Kris Peeters bekendmaakte. In 2013 telde de land- en tuinbouwsector 16 dodelijke arbeidsongevallen, 480 ernstige arbeidsongevallen en 4800 ongevallen met letsel.

In 2012 waren er nog 21 dodelijke arbeidsongevallen in de land- en tuinbouw. Dat is evenveel als in de bouw, ook een ongevallengevoelige sector. Met dit verschil dat er in de bouw meer dan 270.000 mensen aan de slag zijn, tegenover ongeveer 50.000 in de Vlaamse land- en tuinbouw. Uit de cijfers blijkt ook dat vorig jaar in driekwart van de gevallen de bedrijfsleider zelf het slachtoffer werd van een dodelijk arbeidsongeval.

In tegenstelling tot voorgaande jaren waren valpartijen met een niveauverschil niet langer de belangrijkste oorzaak van dodelijke ongevallen. Slechts één ongeval is hieraan te wijten, tegenover zeven in 2012. Verplettering veroorzaakte 11 dodelijke slachtoffers in 2013, wat meer dan een verdubbeling is tegenover het voorgaande jaar (5). Werken met machines, verdrinking, elektriciteit en brand lagen elk één keer aan de basis van een dodelijk ongeval. In 2013 werden er geen dodelijk ongevallen met dieren gemeld.

Bron: De Standaard/Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen