< Terug naar overzicht

Meerderheid wil langer werken voor veilig pensioen

De Vlamingen zijn voor het eerst sinds 2,5 jaar eerder positief dan negatief gestemd over de evolutie van de arbeidsmarkt. Bijkomend weetje: 58% van de Belgen wil langer werken in ruil voor een veilig pensioen. Dat leren we uit de jongste editie van de ‘Randstad-barometer’.

Momenteel antwoordt 39,5% van de Belgen positief op de vraag of de arbeidsmarkt gunstig is om van werk te veranderen of werk te vinden. Dat is opnieuw een toename met 0,7%. De HR-dienstengroep Randstad stelt deze vraag sinds de zomer van 2000 om de drie maanden aan 1000 personen.
De Randstad-barometer geeft een goed overzicht van het vertrouwen van de Belgen in de arbeidsmarkt. Net als in oktober 2004 noemt 11,1% van de respondenten de arbeidsmarkt “erg gunstig” om van werk te veranderen. Het antwoord “gunstig” neemt wel toe: van 26,7% tot 28,4%. De groep die er een goed oog op heeft, blijft een minderheid. Het totale vertrouwen neemt sinds oktober 2003 echter traag maar permanent toe. Tussen juli en oktober 2004 steeg het nog met 0,9%.
Helaas groeit het geloof alleen langs Vlaamse zijde. Geven we aan antwoordcategorie “erg gunstig” score 5, aan “neutraal” score 3 en aan “helemaal niet gunstig” score 1, dan blijft de gemiddelde score in Brussel en Wallonië al sinds januari 2003 steken op 2,5 à 2,6. De Vlamingen scoren nu 3,1 tegenover 2,9 in oktober. Dat betekent dat er meer Vlamingen de arbeidsmarkt vertrouwen dan dat er Vlamingen hem wantrouwen. Dat is geleden van juli 2002 (3,2). Jongeren en mannen zijn positiever ingesteld dan ouderen en vrouwen.
Als toetje vroeg Randstad nu ook of de respondenten bereid waren langer te werken voor een beter pensioen. Een bevestigend antwoord kwam er van 58% (63% van de Nederlandstaligen en 51% van de Franstaligen). Bij -35-jarigen en +45-jarigen ziet respectievelijk 60% en 48% het zitten om langer te werken voor meer zekerheid. Tussen vrouwen en mannen zijn er geen verschillen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen