< Terug naar overzicht

Meerderheid werkgevers niet geïnteresseerd in 40-urenweek

Slechts een kwart van de Belgische ondernemingen ziet brood in arbeidsduurverlenging. Versoepeling van de overurenregeling en administratieve vereenvoudiging hebben een veel hogere prioriteit. Dat blijkt uit een grootschalige rondvraag van SD Worx. Heeft het VBO de voeling met zijn achterban verloren?

Het was het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) dat een strijdpunt maakte van de verlenging van de arbeidsduur tot 40 uur per week. Andere werkgeversorganisaties zoals Voka en Unizo reageerden afstandelijk tot afwijzend op het idee. Uit de recentste enquête van SD Worx onder 1245 Belgische bedrijven valt af te leiden dat de overgrote meerderheid van de ondernemingen de arbeidsduurverlenging niet de moeite waard vinden om er een conflict over te riskeren. Het VBO heeft duidelijk zijn hand overspeeld.
SD Worx vroeg aan HR-professionals en bedrijfsleiders hoe zij tegenover arbeidsduurverlenging staan en of deze ook in hun bedrijf zou worden ingevoerd. Het antwoord? Slechts 25% van de respondenten heeft het thema arbeidsduurverlenging effectief op de agenda staan, hoewel toch 60% de discussie volgt.
Bovendien zou 50% van de bedrijven de werkweek maar verlengen indien dit wettelijk verplicht zou worden. Slechts een kwart gelooft in het argument van de handhaving van de concurrentiepositie door een langere werkweek.
Scepticisme heerst ook over het realiteitsgehalte van het VBO-voorstel: de meerderheid van de werkgevers gelooft niet dat de 40-urenweek er daadwerkelijk komt. Volgens 70% bedraagt de kans daarop tussen 0 en 25%.
Wanneer Belgische bedrijfsleiders en HR-professionals gevraagd wordt naar de economische relevantie van de arbeidsduurverlenging, antwoordt 96% dat dit niet de fundamentele discussie is. Andere thema’s vinden ze veel relevanter, zoals de versoepeling van de wetgeving rond overuren. Iets meer dan 53% vindt een versoepeling van de arbeidsduur op jaar- of kwartaalbasis belangrijker dan de wekelijkse arbeidsduur.
Commentarieert Jan Vanthournout (Sd Worx): “Inzetbaarheid, productiviteit en levenskwaliteit van de werknemers moeten met elkaar verzoend worden. De arbeidswet moet eigenlijk een instrument worden in het arbeidstijdmanagement van de onderneming. Dat bedrijven zich ervan bewust zijn dat dit een evenwichtsoefening is, blijkt uit het feit dat 88,1 % het terugschroeven van tijdskrediet een slecht idee vindt.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen