< Terug naar overzicht

Meerderheid telewerkers wil na crisis evenveel of meer thuis werken

Momenteel is tot 45 procent van de actieve Belgen een of meer dagen thuis aan het werk. Een vijfde van de telewerkers werkt zelfs elke dag van thuis. Het vermijden van de files blijft de belangrijkste motivatie voor de telewerkers. Daarentegen is het verlies van sociaal contact een mogelijke rem. Dit zijn enkele resultaten uit een enquĂȘte van Vias Institute en de FOD Mobiliteit.

Om meer te weten te komen over telewerk raadpleegde Vias Institute een representatieve steekproef van 1.500 Belgen. Dat het aantal telewerkers fors gestegen is door de coronacrisis wekt geen verbazing. De tendens naar meer telewerk was al merkbaar voor de lockdown. Waar vorig jaar 22 procent van de Belgen wel eens aan telewerk deed, gaf 33 procent aan dit jaar voor de coronacrisis al eens te telewerken. Momenteel loopt dat cijfer op tot 45 procent. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Meer werknemers hebben ontdekt dat ze mogelijk een job hebben die via telewerk kan gebeuren. Meer dan de helft zegt over een job te beschikken die al dan niet met aanpassingen aan, bijvoorbeeld, de openingsuren geschikt is voor telewerk. Ook dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar.

Ook het aantal dagen dat getelewerkt wordt, neemt toe: 29 procent van de telewerkende werknemers doet dat nu drie of vier dagen van thuis en 22 procent werkt zelfs elke dag thuis. Dat was voor de crisis maar 3 procent.
Als gevolg van de ervaring met telewerk zegt bijna de helft na de gezondheidscrisis op deze manier te willen blijven werken. Iets minder dan een op vijf zou zelfs meer dagen willen telewerken. Zes op tien telewerkers willen dus na de crisis evenveel of meer telewerken. De rest wil het aantal telewerkdagen verminderen.

Waarom is telewerk zo populair? Het vermijden van het woon-werktraject is veruit het belangrijkste voordeel, voor driekwart van de respondenten. Zowel tijdswinst als vermindering of verdwijning van pendelstress speelt een rol. De grootste rem op meer telewerk is het verlies aan sociaal contact.

Bron: Vias Institute

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen