< Terug naar overzicht

Meer werklozen in 2013

De werkloosheid is in 2013 opnieuw gestegen. Het aantal werklozen ging met 3,6% omhoog ten opzichte van vorig jaar, tot 432.484. De voorbije twee jaar was er telkens een daling van het aantal werklozen.

Dat blijkt uit een analyse van de krant Le Soir op basis van gegevens van de RVA. De stijging maakt een einde aan de daling die al twee jaren aan de gang was. Na de piek van 438.426 werklozen in 2010, daalde het aantal met 3,7% in 2011 en met 1% in 2012.

De stijging was het sterkst in Vlaanderen, waar het aantal werklozen op een jaar met 6,8% steeg. Wallonië kende een stijging van 2,3% en in Brussel steeg het aantal werklozen met 0,6%. Dat de werkloosheid in Vlaanderen het sterkst stijgt, valt toe te schrijven aan de conjunctuurgevoeligheid van de Vlaamse economie. Die conjunctuurgevoeligheid ligt in Wallonië en Brussel lager.

De stijging komt voornamelijk door de toename van het aantal mensen die voltijds werkten en hun baan kwijtraakten (+5%). Het aantal mensen die na hun studies geen baan vonden, is dan weer gedaald met 0,6%. De sterkste stijging was vorig jaar te zien bij de jongeren (+4,8%). Het aantal werklozen in de leeftijdscategorie van 25 tot 50 jaar steeg met 3,7% en bij de 50-plussers met 2,8%.

De cijfers van de RVA zijn bruto werkloosheidscijfers en geven niet de werkloosheidsgraad weer. Die is afhankelijk van de evolutie van de beroepsactieve bevolking. Die cijfers zijn over enkele weken beschikbaar.

Bron: Le Soir/De Standaard

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen