< Terug naar overzicht

Meer Waalse werkzoekenden naar Vlaanderen?

Ministers van Werk Philippe Muyters en Pierre-Yves Jeholet sluiten een nieuw actieplan om meer Vlaamse vacatures door Waalse werkzoekenden te laten invullen. Het plan draait rond drie punten: betere 'matching', meer taalopleidingen en een sensibiliseringscampagne. Voor beide ministers is de vernieuwde samenwerking een win-win: Vlaamse vacatures worden eindelijk ingevuld en meer Waalse werkzoekenden raken aan het werk.

In Vlaanderen daalt de werkloosheid al 30 maanden op rij. Vorig jaar registreerde de VDAB een recordaantal vacatures. Steeds meer Vlaamse ondernemingen hebben het moeilijk om hun vacatures opgevuld te krijgen. Zeker in de grensstreken, zoals Zuidwest-Vlaanderen, is er sprake van een grote krapte op de arbeidsmarkt. De Vlaamse en Waalse ministers van Werk Philippe Muyters en Pierre-Yves Jeholet slaan daarom de handen in elkaar om meer Waalse werkzoekenden in Vlaanderen aan een job te helpen.

De ministers stellen een vernieuwde samenwerking tussen de VDAB en Forem voor. Het plan draait rond drie grote actielijnen:

  1. Betere 'matching': Forem zal nog beter op zoek gaan naar de geschikte profielen om de Vlaamse vacatures in te vullen door een actief beheer van de jobaanbiedingen en een betere screening. De VDAB van haar kant zal zorgen voor de juiste vacatures. Het doel is om op die manier jaarlijks minstens 2500 Waalse werkzoekenden extra aan de slag te helpen. In dat kader zal het aantal IBO’s verhoogd worden tot 500.
  2. Opleidingen Nederlands: kennis van het Nederlands blijft een absolute noodzaak om de Vlaamse vacatures in te vullen. Er zullen nieuwe taalcursussen bedrijfsgericht Nederlands ontwikkeld worden. Aan de Vlaamse werkgevers zal gevraagd worden om in de vacatureomschrijving het gevraagde taalniveau aan te passen aan de functie. Nederlands wordt daarbij gezien als een competentie, niet als een voorwaarde.
  3. Sensibiliseringscampagne: de Waalse werkzoekenden zullen geïnformeerd worden over de mogelijkheden in Vlaanderen, maar ook de Vlaamse bedrijven zullen ingelicht worden over de mogelijkheden om te rekruteren over de taalgrens. Er komt een gezamenlijke campagne, samen met meer jobbeurzen en jobdatings.

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk Philippe Muyters

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen