< Terug naar overzicht

Meer verzuim door psychische dan door fysieke klachten (maar we kunnen ook minder met stress omgaan)

Voor het eerst zijn er in Nederland meer mensen arbeidsongeschikt als gevolg van een psychische aandoening dan van een fysiek probleem.

Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren in januari 2015 bijna 823.000 mensen arbeidsongeschikt. Van hen kampten meer dan 415.000 met een psychische aandoening of een gedragsstoornis.

De kaap van 45 jaar lijkt daarbij zowat de scheiding tussen twee werelden: bij de jongere werknemers komen psychische klachten zoals stress meer voor, terwijl bij de 45-plussers meer lichamelijke problemen vastgesteld worden.

“We kunnen niet meer tegen stress”

Jan Derksen, de bekende Nederlandse hoogleraar Klinische Psychologie, nuanceert de gegevens door erop te wijzen dat lang niet iedereen met bijzondere psychische problemen worstelt. Vaak is stress de oorzaak en die kan in alle maten toeslaan. In de krant Trouw wijst professor Derksen naar de al te beschermende opvoeding. Wie kinderen zo ‘beschermend’ opvoedt, maakt hen niet bestand tegen een beetje stress: “Als ze in hun eerste functioneringsgesprek horen wat niet goed gaat, zijn ze gelijk van slag en gaan ze naar een psycholoog.”

Te weinig aandacht voor werkdruk 

Het aantal arbeidsongeschiktheden als gevolg van psychische problemen groeit al fel sinds 1998. Nu de werkdruk almaar blijft toenemen, zal die trend zeker niet gauw doorbroken worden. Bovendien hebben sommige sectoren zelfs helemaal geen aandacht voor werkdruk en stress, waarschuwt de Nederlandse Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in haar jaarverslag. We zullen stress dan toch maar au sérieux nemen…

Bron: P&O Actueel (penoactueel), Trouw (trouw.nl), NOS (nos.nl), CBS (cbs.nl), Inspectie SZW (inspectieszw.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen