< Terug naar overzicht

Meer vaders nemen ouderschapsverlof

Een jaar na de invoering van het systeem van 1/10 ouderschapsverlof kent de regeling een succes. 1 op 500 werknemers nam in juni een halve dag per week ouderschapsverlof. Opvallend is dat bijna evenveel vaders als moeders het 1/10 ouderschapsverlof opnemen, terwijl andere vormen van ouderschapsverlof duidelijk populairder waren bij vrouwen dan bij mannen.

1 op 500 werknemers nam in juni een halve dag per week ouderschapsverlof. Dat stelt HR-dienstengroep Acerta vast op basis van de cijfers van meer dan 32.000 werkgevers. Dankzij de nieuwe formule van ouderschapsverlof kunnen werknemers een halve dag per week, of één dag om de twee weken, thuisblijven om voor de kinderen te zorgen. De regeling ging in op 1 juni 2019. De federale regering werkte het systeem uit om tegemoet te komen aan de behoefte van ouders om flexibeler om te springen met ouderschapsverlof. Voordien moesten ouders minstens één dag per week ouderschapsverlof nemen.

In de eerste drie maanden na de lancering nam gemiddeld 0,05 procent van de Belgische werknemers in de privésector 1/10 ouderschapsverlof. In juni 2020 is dat gestegen tot 0,20 procent. Dat is vier keer meer dan bij de start. In de leeftijdscategorie tussen 25 en 45 jaar – de groep waarin ouderschap het meest waarschijnlijk is – maakt zelfs 1 op 300 werknemers gebruik van het 1/10 ouderschapsverlof.

“Almaar meer werknemers verkiezen dus deze vorm van ouderschapsverlof boven alle andere opties die hen geboden worden: een dag per week, halftijds of het voltijds ouderschapsverlof. Zelfs in de recentste maanden van tijdelijke werkloosheid en corona-ouderschapsverlof zijn werknemers voor 1/10 ouderschapsverlof blijven kiezen. Dat de formule van 1/10 ouderschapsverlof het akkoord van de werkgever vereist, is blijkbaar geen rem geweest voor de doorbraak van deze nieuwe formule”, zegt Ellen Van Grunderbeek, Senior Legal Consultant Acerta.

Het 1/10 ouderschapsverlof werd onder andere ingevoerd om meer vaders te bereiken. Ook op dat vlak is de regeling een succes. In juni 2020 namen bijna evenveel mannen (0,18 procent) als vrouwen (0,21 procent) het op.
“De nabije toekomst van het 1/10 ouderschapsverlof kan nog invloed ondervinden van corona en de impact op het nieuwe schooljaar. Het ziet er bijvoorbeeld naar uit dat leerlingen en scholieren meer dan een halve dag thuis zullen zijn als het afstandsonderwijs nog even doorgaat, waardoor een halve dag de opvang van de kinderen niet dekt. Maar de positieve cijfers van het eerste jaar, ondanks de onzekere en ongewone coronatijden, laten vermoeden dat deze ouderschapsverlof-formule een blijver is en wellicht nog aan populariteit zal winnen.”, zegt Ellen Van Grunderbeek.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen