< Terug naar overzicht

Meer thuiswerken? Toch maar even opletten. En een degelijk bureau kopen.

De toename van thuiswerk door corona leidt tot aanzienlijk meer nek-, rug- en schouderklachten. IDEWE becijferde dat ruim de helft van de telewerkers de afgelopen 12 maanden te kampen had met een pijnlijke rug. De helft had tijdens dezelfde periode nekklachten, vier op tien schouderklachten. Een van de oorzaken is een slecht ingestelde bureaustoel en/of werktafel. Er is dringend meer aandacht nodig voor de ergonomie op de thuiswerkplek.

Terwijl dit op kantoor wel vaak het geval is, beschikken telewerkers lang niet allemaal over een ergonomisch uitgeruste werkplek thuis. Uit een enquête bij 475 telewerkers blijkt dat negen op tien hun bureaustoel foutief instellen. Bij de gemiddelde beeldschermwerker zijn dit er een pak minder (73 procent). Bij bijna de helft van de telewerkers staat de werktafel niet op de correcte hoogte ingesteld. Het beeldscherm van de desktop of laptop is dan weer niet goed ingesteld bij 15 procent van de telewerkers, tegenover bij 13 procent van de beeldschermwerkers gemiddeld.

Zonder een goed ingestelde bureaustoel, werktafel en beeldscherm zit men al snel in een verkeerde houding, wat kan zorgen voor fysieke ongemakken zoals een verkrampte nek, een pijnlijke onderrug of last in de schouders. Bijna zes op tien telewerkers (58 procent) kregen in de afgelopen 12 maanden te maken met rugklachten, tegenover 48 procent bij de gemiddelde kantoormedewerker. Ook nek- en schouderklachten kwamen bovengemiddeld meer voor bij telewerkers: respectievelijk 53 procent (tegenover 36 procent gemiddeld) en 39 procent (25 procent gemiddeld) had hiermee te kampen.

Een juiste zithouding en ergonomie is heel belangrijk, maar ook te lang zitten kan voor problemen zorgen. Even een praatje maken met collega’s of een vergaderzaal in- of uitlopen, af en toe naar de printer of de koffiemachine wandelen, een toiletbezoek op een andere verdieping of een spelletje tafeltennis met een collega: voor veel thuiswerkers zit dit er niet meer in. Vier op vijf thuiswerkers zitten doorgaans dan ook een uur of langer aan hun beeldscherm gekluisterd terwijl dit bij de gemiddelde beeldschermwerkers 66 procent is.

Te lang aan het beeldscherm zitten is nefast voor de gezondheid. Zo meldt 36 procent van de thuiswerkers tenminste een keer per week hoofdpijn te hebben tijdens of aansluitend op het beeldschermwerk. Dit zijn er een pak meer in vergelijking met de gemiddelde werknemer die beeldschermwerk op kantoor doet (27 procent).
Lode Godderis (IDEWE): “Online vergaderingen raakten de afgelopen maanden goed ingeburgerd, maar hebben als gevolg dat thuiswerkers langer ononderbroken aan hun beeldscherm gekluisterd zijn. Dit terwijl ze zich vroeger nog moesten verplaatsen naar een meeting en er de sociale druk voelden om hun laptop dicht te klappen. Videomeetings vervangen door al wandelend telefonisch te vergaderen, kan lichaamsklachten helpen voorkomen.”

Bron: IDEWE

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen