< Terug naar overzicht

Meer sociale inspectie voor coronacontroles? No problemo.

Voor de kerstvakantie werd al aangekondigd dat er extra controles van de sociale inspectie zouden komen op het respecteren van het verplichte thuiswerk. Daarvoor zou een indrukwekkend leger van ongeveer 500 (waarschijnlijk mondgemaskerde) inspecteurs worden ingezet. Sinds deze week gebeurt het. Geen groot probleem, blijkbaar. De werkgeversorganisaties lieten hun luidsprekers zwijgen of dempen. Misschien is dit een goed teken? Of niet?

Voka Oost-Vlaanderen was niet blij met extra coronacontroles op werkvloer. Zij vindt de extra coronacontroles bij bedrijven overbodig. “De controles zijn onnodig, iedereen doet z’n best en respecteert de regels”, klinkt het. “Uit cijfers blijkt dat meer dan de helft van alle werktijd van thuis uit gebeurt. Alle bedrijven geven gehoor aan de oproep van de overheid. Bovendien blijkt ook dat er heel weinig besmettingen op het werk gebeuren.”
“Als mensen op kantoor werken, dan volgen ze bovendien alle regels op de voet”, gaat het verder. “De werknemers houden afstand en alles wordt voortdurend ontsmet.”

Volgens Voka Oost-Vlaanderen getuigt de aankondiging van extra controles van weinig respect: “Iedereen doet z’n uiterste best. Men viseert de bedrijven, terwijl dat helemaal niet nodig is. De voorbije maanden zijn er al een aantal controles geweest en daaruit blijkt dat de regels goed opgevolgd worden. Als de inspecteurs bekeken waarom bepaalde mensen op verplaatsing werkten, dan was daar altijd een goede reden voor te vinden. Ik denk dat de inspectiediensten ook nu weer snel tot de vaststelling gaan komen dat bedrijven correct omgaan met alle regels.” Blijft bij: hou de inspectie in haar kot, alles is oké.

Bij de unie van zelfstandige ondernemer UNIZO klinkt het toch wat anders. De organisatie roept op tot redelijkheid, hoffelijkheid en een pragmatische benadering bij het uitvoeren van controles op thuiswerk in bedrijven. "Geen handhaving zonder controles, die logica begrijpen we ook", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Maar we vragen daarbij wel dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en het concrete doel voor ogen houdt, zonder spijkers op laag water te zoeken, laat staan een heksenjacht te ontketenen. Respect is hier het sleutelwoord. In beide richtingen overigens." UNIZO verwijst naar de principes van het Charter voor correcte sociale inspecties dat een aantal jaren geleden werd afgesloten met alle belanghebbenden. Hier is de boodschap eerder: inspecteer gerust, maar doe het goed en zoals afgesproken.

Ook UNIZO is niet gelukkig met de extra controles en beschermt haar leden, maar leutert er niet over. Juist is juist, langs alle kanten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen