< Terug naar overzicht

Meer jobs in (kleine) Vlaamse kmo’s

De structurele tewerkstelling in kmo’s is met 0,7% gestegen in het eerste kwartaal van 2015. De voorbije twaalf maanden kwamen er 2% meer medewerkers bij. Opvallend: er zijn meer oudere werknemers (+3,56%) met een deeltijds contract (+1,54%) in kleinere bedrijven (+0,82%). Er zijn wel minder jongeren (-0,86%) aan het werk.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse 'kmo-jobindex' van HR-bedrijf SD Worx. Nog opmerkelijker dan de stijging van het aantal oudere werknemers, is dat er vele oudere werknemers met een deeltijds contract zijn bijgekomen. Het aandeel van de deeltijdse medewerkers stijgt trouwens over het algemeen sterker dan de voltijdsen: er kwamen immers ‘slechts’ 0,18% voltijdse medewerkers bij.

Alleen groei in Vlaanderen

De groeicijfers zijn voor alle sectoren en provincies in Vlaanderen, waar de secundaire sector met 0,6% steeg, de tertiaire met 0,23% en de quartaire met1,36%. De Brusselse en Waalse kmo’s hebben het moeilijker. Daar daalt de tewerkstelling met respectievelijk 0,3% en 0,2% ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar.

Limburg sterkste groeier

Limburg blijkt de sterkste groeier van het voorbije kwartaal met 1,4%, op de voet gevolgd door Vlaams-Brabant (1,2%). Antwerpen is derde (met 0,8%), gevolgd door West-Vlaanderen (0,4%). Oost-Vlaanderen sluit de rij met 0,3%. Ook voor de voorbije twaalf maanden prijken Limburg en Vlaams-Brabant bovenaan in de rangschikking.

Vooral kleine kmo’s zorgen voor meer tewerkstelling

Van april 2014 tot en met maart 2015 hebben vooral de kleine kmo’s (met minder dan 20 werknemers) voor meer tewerkstelling gezorgd. Dit segment steeg met meer dan 2,2% en compenseert zo het status-quo bij de grotere kmo’s. In het tussensegment, met kmo’s tussen 20 en 49 medewerkers, steeg het aantal medewerkers met 0,6%.

Ook binnen de provincies is deze trend herkenbaar. De opvallendste provincie is Limburg, waar de grote toename van tewerkstelling binnen de allerkleinste kmo’s (+2,9%) het verlies aan banen bij de grootste (-3,8%) ruimschoots compenseert. De tewerkstelling van kmo’s met 20 tot 49 medewerkers steeg er met 0,7%.

De ‘kmo-jobindex’

De ‘kmo-jobindex’ geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen 157.670 personen tewerkstellen.

Bron: SD Worx (sdworx.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen