< Terug naar overzicht

Meer efficiëntie en tevredenheid in een horizontale structuur

Hoe goed scoort uw organisatie op vlak van efficiëntie? Iets meer dan de helft (53 procent) van de Belgische werknemers geeft zijn organisatie minstens een 7 op 10. Achter dat gemiddelde schuilen enkele opvallende verschillen.

Opvallend is bijvoorbeeld het verschil tussen de private bedrijven en de overheid: terwijl 57 procent van de privéwerknemers een 7 of meer geven, zakt dat bij de ambtenaren naar 46 procent.

Een andere differentiator is de structuur van de organisatie. In organisaties met een horizontale structuur, waar werknemers over veel autonomie beschikken, stijgt het aantal dat 7/10 of meer toekent aan de eigen organisatie naar 81 procent. Kmo’s (<100 werknemers) krijgen van hun werknemers de beste beoordeling: 56 procent van de kmo-medewerkers geeft zijn bedrijf minstens een 7 en 33 procent zelfs een 8 op 10. Dit alles blijkt uit een steekproef bij 1.000 werknemers, uitgevoerd door iVox in opdracht van TriFinance. 

Samenhang

Uit het onderzoek blijkt ook een duidelijke samenhang tussen medewerkerstevredenheid en organisatiestructuur. Zo worden horizontaal gestructureerde organisaties niet alleen als efficiënter ervaren, de medewerkers zijn er ook meer tevreden. Zo quoteert 55 procent van de Belgen die in een horizontale structuur werken zijn tevredenheid tussen de 8 en de 10. Van wie in een traditioneel hiërarchisch, verticaal gestructureerd bedrijf werkt, is dat slechts 37 procent.

Wat volgens de Belgische werknemers de meest efficiënte organisatievorm lijkt te zijn? Een horizontale structuur waar de medewerker over veel autonomie beschikt om zijn werk te doen. Een hoge score op vlak van efficiëntie krijg je als de organisatiestructuur samenwerking aanmoedigt, duidelijke afspraken, policies en regels bestaan, en de stijl van leidinggeven zowel sturend als ondersteunend is. 

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen