< Terug naar overzicht

Meer dan helft bedrijfswagens gaat mee op vakantie

Een studie onderzocht bij 922 Belgische bedienden het gebruik van bedrijfswagens. Ruim 40% van de gezinnen die een bedrijfswagen ter beschikking heeft, gebruikt die om de vakantiebestemming te bereiken, ook al hebben ze ook een privéauto. Voor gezinnen met enkel een bedrijfswagen loopt dit cijfer op tot 54%.

In totaal heeft 52% van de bedienden een bedrijfswagen ter beschikking (ofwel een persoonlijke bedrijfswagen (39%) ofwel via een ander gezinslid). Wie heeft een persoonlijke bedrijfswagen? Het betreft hier vooral mannen (49% vs 32% vrouwen), bedienden uit de privésector en bedienden met een leidinggevende functie (55% vs 31% van de bedienden zonder leidinggevende functie). Het valt op dat 2 op de 3 gezinnen met een bedrijfswagen ook een privéauto heeft. Zo blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Securex. 

Bedrijfswagen niet enkel voor bedrijfsverplaatsingen

39% van de bedienden met een bedrijfswagen legt met zijn bedrijfswagen tussen 20.000 en 30.000 km per jaar af. Een bijkomende 30% rijdt meer dan 30.000 km. Gemiddeld rijdt men 58 km naar het werk (afstand heen en terug). Maar er gebeuren ook heel wat privéverplaatsingen met bedrijfswagens. Want al hebben ze een privéauto, dan nog gebruiken bedienden voor 55% van hun privéverplaatsingen de bedrijfswagen (24% gebeurt met privéwagen). Slechts voor 11% van de verplaatsingen gaan ze te voet of met de fiets en in 4% van de gevallen nemen ze het openbaar vervoer.

Bedienden met een bedrijfswagen, maar zonder privéauto, gebruiken voor 7 op de 10 privéverplaatsingen hun bedrijfswagen. Deze gezinnen doen wel meer verplaatsingen te voet of met de fiets (18%) dan gezinnen die ook over een privéauto beschikken.

Bedrijfswagen populair om op reis te gaan

Een bedrijfswagen is bovendien een ideaal vervoersmiddel voor gezinsvakanties, zo blijkt uit de studie. Meer dan 1 op de 2 gezinnen met enkel een bedrijfswagen gebruikt deze om op vakantie te gaan (54%). Ze rijden dan gemiddeld 852 km. Voor langere afstanden wordt doorgaans voor het vliegtuig gekozen (37%). 

Van de gezinnen die naast een bedrijfswagen ook over een privéauto beschikken, kiest ook 40% voor de bedrijfswagen om naar zijn vakantiebestemming te trekken (slechts 12% neemt zijn privéauto).

Het aantal kilometers dat de bediende per jaar met zijn bedrijfswagen aflegt, vermindert schijnbaar, maar niet werkelijk. Terwijl er doorgaans minder professionele kilometers met de bedrijfswagen worden gereden, mede dankzij het mobiliteitsbeleid van vele ondernemingen, nemen de privékilometers met de bedrijfswagen toe en vooral om vakantiebestemmingen te bereiken. Het fiscaal loonvoordeel verklaart dan ook eens te meer de populariteit van bedrijfswagens.

Steekproef

De analyse gebeurde op een representatieve steekproef (voor geslacht en leeftijd in 8 categorieën) van 496 bedienden verkregen na resampling op de initiële 922 deelnemers. De bevraging liep in maart 2015.

Bron: Securex (securex.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen