< Terug naar overzicht

Meer dan een kwart van de vacatures staat langer dan 2 maanden open

Uit recent onderzoek blijkt dat er in België na 60 dagen gemiddeld nog meer dan een kwart (28,9 procent) van de vacatures openstaan. Vooral in West-Vlaanderen hebben werkgevers moeite om geschikte medewerkers te vinden. Na 60 dagen staat daar nog 34,8 procent van de vacatures open.

Ook in Oost-Vlaanderen en in de provincie Luxemburg ligt het aandeel vacatures dat na 60 dagen nog openstaat, met respectievelijk 31,8 procent en 28,5 procent, behoorlijk hoog. Namen is dan weer de provincie met het laagste percentage moeilijk in te vullen vacatures. Daar is na 60 dagen gemiddeld nog slechts 15,6 procent van de vacatures niet ingevuld.

Percentage vacatures dat na 60 dagen nog niet is ingevuld, per provincie:

 1. West-Vlaanderen – 34,8 procent
 2. Oost-Vlaanderen – 31,8 procent
 3. Luxemburg – 28,5 procent
 4. Antwerpen – 28 procent
 5. Vlaams-Brabant – 27,9 procent
 6. Brussels Hoofdstedelijk Gewest – 25,6 procent
 7. Henegouwen – 25,6 procent
 8. Limburg – 24,5 procent
 9. Luik – 23,2 procent
 10. Waals-Brabant – 19,7 procent
 11. Namen – 15,6 procent

Discrepanties op stadsniveau

Op stadsniveau valt er geen verband te vinden tussen het aantal moeilijk in te vullen vacatures en een mismatch tussen het aantal vacatures en werkzoekenden. Zo is van de vijftien grootste steden Brugge de stad met het hoogste percentage (32,6 procent) moeilijk in te vullen vacatures, maar ligt het aantal vacatures per werkzoekende (1,28) er relatief laag. Kortrijk is de stad met de meeste vacatures per werkzoekende (1,83). Van de grote steden heeft Bergen er de minste (0,22).

De provinciehoofdsteden waar het minst vacatures blijven openstaan, zijn Waver en Namen, waar er respectievelijk 18,08 procent en 18,28 procent van de jobs niet ingevuld raakt. Daar zijn er in verhouding ook minder vacatures beschikbaar dan het aantal werkzoekenden: 0,44 voor Waver en 0,30 voor Namen.

In de deelgemeenten van Brussel zijn er ook grote verschillen te zien:

 • In Sint-Agatha-Berchem ligt het aantal vacatures in verhouding hoger dan het aantal werkzoekenden (2,66). In Jette ligt in verhouding het aantal vacatures dan weer lager dan het aantal werkzoekenden (0,24) en in Laken is die verhouding zo goed als gelijk (1,04).
 • In Watermaal-Bosvoorde is bijna de helft (49,7 procent) van de vacatures na 60 dagen nog niet ingevuld, terwijl jobs in Vorst het snelst verdwijnen. Daar blijft amper 10 procent van de jobs langer dan 60 dagen online staan.
 • De grootste interesse van werkzoekenden bevindt zich in het centrum van Brussel: bijna 12 procent van de werkzoekenden in België klikte op jobs in het centrum van de stad. Vaak blijven deze werkzoekenden wel op hun honger zitten, want in het centrum zijn er maar 0,76 jobs per werkzoekende beschikbaar.
 • In een job in Koekelberg zijn werkzoekenden dan weer minder geïnteresseerd. Amper 0,02 procent van de werkzoekenden klikte op een job in die deelgemeente van Brussel. Een gemiste kans, want in Koekelberg zijn er 1,37 jobs per werkzoekende.

De les voor recruiters

De cijfers maken duidelijk dat er op regionaal niveau een mismatch bestaat op de Belgische arbeidsmarkt. Ze maken dan ook duidelijk dat bedrijven die moeite hebben met het invullen van vacatures verder moeten kijken dan enkel naar het aantal werkzoekenden in een bepaalde provincie. Ze moeten ook kijken naar het soort kandidaten in een provincie.

Voor bedrijven die op zoek zijn naar ingenieurs is het verstandig dat ze zich richten op steden met een sterke technische focus, zoals Leuven, Roeselare of Bergen. Dat kunnen ze door bijvoorbeeld daar een vestiging te openen of door thuiswerk mogelijk te maken. Ook kunnen werkzoekenden eens kijken naar jobs in de deelgemeenten van Brussel, want daar vallen vaak nog veel kansen te grijpen, zoals blijkt uit de regionale cijfers.

Bron: Indeed (be.indeed.com)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen