< Terug naar overzicht

Meer dan de helft van de Belgen is minstens tweetalig

Naar aanleiding van de Europese Dag van de Talen (26 september), maakte de Europese Raad bekent dat meer dan de helft van de wereldbevolking in zekere mate tweetalig is. Hoe scoren de Belgen op het vlak van talenkennis en hoe belangrijk is die kennis op de arbeidsmarkt?

Volgens de federale overheidsdienst Economie (Statbel) kent 58 procent van de volwassen Belgen (25-64 jaar) minstens één vreemde taal, 23,5 procent twee vreemde talen, 16,1 procent drie vreemde talen en 4,6 procent zelfs vier of meer vreemde talen. Engels is de best gekende vreemde taal in België.

OfficeTeam, een afdeling van Robert Half gespecialiseerd in de tewerkstelling van tijdelijke administratieve profielen, deed een studie naar de taalvaardigheid van de administratieve werknemers en hun managers bij 200 HR-managers in België.

Middelmatig rapport

De administratieve werknemers en hun managers doen het op zich niet slecht, maar ook niet echt top. Volgens de Belgische HR-verantwoordelijken scoren de administratieve werknemers niet meer dan 6/10 op talenkennis. De managers doen het met 7/10 iets beter.

Uitdagend om meertalige werknemers te werven

Hoewel de Belgen over het algemeen goed zijn in talen, ervaren werkgevers het toch als een uitdaging om meertalige werknemers te vinden. De overgrote meerderheid (85 procent) van de Belgische HR-verantwoordelijken beschouwt dit zelfs als een grote uitdaging. In Brussel is de situatie nog zorgwekkender, want volgens 90 procent van de HR-verantwoordelijken is de zoektocht naar meertalige administratieve kandidaten moeilijk.

Hoe meer talen, hoe meer troeven

Meertaligheid wordt in België beschouwd als een belangrijke troef. Wie zich goed kan uitdrukken in het Engels als derde vreemde taal, heeft zeker een voetje voor. Volgens 58 procent van de HR-verantwoordelijken spreekt een goede administratieve medewerker niet alleen vloeiend Frans en Nederlands, maar ook Engels. Slechts 9 procent van de HR-verantwoordelijken dringt aan op een vierde taal.

De talenkennis van de Belgen wordt al jarenlang geroemd in het buitenland. We stellen elke dag vast hoe belangrijk talenkennis op de Belgische arbeidsmarkt wel niet is. Vooral de administratieve werknemers moeten communicatief zeer sterk zijn. Werkgevers zijn op zoek naar mensen die meerdere talen spreken, en kennis van het Engels wordt daarbij steeds crucialer. Hoe meer talen een kandidaat spreekt, hoe groter diens waarde is op de arbeidsmarkt.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen