< Terug naar overzicht

Meer dan acht op de tien verpleegkundigen uitgescholden tijdens het werk

Maar liefst 83 procent van de Nederlandse verpleegkundigen is het afgelopen jaar uitgescholden door patiënten en hun naasten. Bijna de helft werd geconfronteerd met slaan, schoppen en werd zelfs bespuugd. Zo blijkt uit onderzoek bij 2.100 verpleegkundigen.

Het percentage verpleegkundigen dat aangeeft in het afgelopen jaar met verbale agressie geconfronteerd te zijn geweest, is hoog: 83 procent geeft aan uitgescholden te zijn. Termen als k*hoer, trut, oprotten en schelden met ziektes worden vaak genoemd.
Een ruime meerderheid (72 procent) heeft er geregeld mee te maken: 10 procent dagelijks, 32 procent wekelijks en 30 procent maandelijks. Bij 28 procent van de respondenten gebeurt het zelden.

Fysieke agressie

Fysieke agressie komt gelukkig minder vaak voor. Maar nog steeds geeft bijna de helft (47 procent) van de respondenten aan ermee te maken te hebben gehad. De verpleegkundigen werden geslagen (94 procent), geschopt (64 procent), bespuugd (50 procent) of kregen zelfs een kopstoot (10 procent). De percentages zijn vergelijkbaar met verbale agressie: 6 procent van hen ondergingen het dagelijks, 26 procent wekelijks, en 31 procent maandelijks. Bij 37 procent van de respondenten gebeurde het zelden.

Steun van team

Er is ook positief nieuws. De respondenten voelen zich na een incident gesteund door hun collega’s en 87 procent antwoordt ‘ja’ op de vraag of het team hen goed opvangt na een incident. Bijna driekwart (73 procent) is ook tevreden over de steun van de leidinggevende. En ook over de opvang vanuit de zorginstellingen is een ruime meerderheid (65 procent) tevreden.
Tegelijkertijd zegt 39 procent van de verpleegkundigen dat zij zich niet goed toegerust voelen om fysieke en verbale agressie te tackelen. Dat houdt misschien verband met het gebrek aan agressietraining: 56 procent geeft aan te weinig getraind te worden en 18 procent krijgt maar eens in de twee jaar agressietraining.

Verpleegkundigen die aan de enquête deelnamen, willen bij voorkeur eens per jaar agressietraining krijgen (42 procent). Een vijfde (20 procent) heeft behoefte aan eens per half jaar. En 26 procent wil eens in de 2 jaar de training hebben.

Bron: nursing.nl

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen