< Terug naar overzicht

Meer dan 8 op de 10 Belgische bedienden zijn tevreden over hun loon

Salarissen, bonussen en extralegale voordelen vormen de hoofdcomponenten van het verloningspakket. Een recente rondvraag toont aan dat een ruime meerderheid van de Belgische werknemers hierover tevreden is.

Meer dan acht op de tien (83 procent) Belgische bedienden zijn tevreden over hun salaris. Ook extralegale voordelen scoren goed met meer dan driekwart (78 procent) die zegt dat ze erover tevreden zijn. Medewerkers zijn echter heel wat minder positief over de bonus: zo zegt slechts 57 procent hierover tevreden te zijn. Dat blijkt uit een bevraging van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 1000 bedienden in België naar de tevredenheid over hun verloningspakket.

Omdat werknemers een bepalende factor zijn voor het succes van een onderneming, is het cruciaal voor bedrijven om hun medewerkers tevreden te houden. Tevreden medewerkers zijn namelijk niet enkel productiever en gemotiveerder, ze zullen doorgaans ook langer voor het bedrijf blijven werken. Verloning heeft logischerwijze ook een invloed op de mate van tevredenheid. Het loont dus de moeite om als bedrijf na te gaan welke voordelen de individuele werknemer motiveren en indien mogelijk hierop in te spelen. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het imago van het bedrijf als aantrekkelijke werkgever, maar versterkt ook de personeelsretentie.

Welke voordelen vinden werknemers het belangrijkst?

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat bepaalde voordelen populairder zijn dan andere. Bijna de helft (44 procent) van de ondervraagde werknemers zegt dat flexibele werktijden en thuiswerken in hun top drie staat van meest belangrijke voordelen. De groepsverzekering staat op nummer twee met 41 procent, gevolgd door 39 procent die verwijst naar maaltijdcheques en/of ecocheques.

Extralegale voordelen zijn vandaag dus niet meer weg te denken uit het algehele verloningspakket. Ook werknemers beseffen steeds meer de nettowaarde van dergelijke extra’s. Voornamelijk de voordelen die de balans tussen werk- en privéleven verbeteren, zoals thuiswerken en flexibele werktijden, worden steeds populairder bij werknemers. Indien de functie het toelaat, spelen bedrijven ook steeds vaker in op deze trend, ook omdat ze een aantrekkelijk alternatief vormen voor salarisverhogingen.

Flexibel verloningsbeleid

Hoewel er grote gelijkenissen zijn tussen de verschillende generaties, is er geen standaard manier om medewerkers van alle generaties aan te werven en te behouden. Sommige zaken zijn nu eenmaal belangrijker voor de ene werknemer dan voor de andere. In het kader van het aantrekken en behouden van toptalent, is het daarom belangrijk om als bedrijf in te spelen op de behoeften van elke medewerker. Ook al zijn er nog veel bedrijven die met een eenduidig verloningsbeleid werken, is er zeker een trend naar een flexibele beloningssfeer, waarbij bedrijven dus in toenemende mate rekening houden met de individuele wensen en voorkeuren.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen