< Terug naar overzicht

Meer controles op komst bij langdurig zieken

Minister Maggie De Block heeft een plan klaar om de steeds groter wordende groep van langdurig zieken opnieuw in te krimpen. Vanaf 1 oktober zal het Riziv met controles nagaan of artsen patiënten niet te snel arbeidsongeschikt verklaren. Tegelijk worden zieken voortaan al na één maand begeleid naar een terugkeer op de werkvloer.

Een recordaantal van 370.000 werknemers is momenteel langdurig ziek in België. Ze zijn goed voor net geen 5 miljard euro aan uitkeringen, wat arbeidsongeschiktheid bijna even duur maakt als werkloosheid.

“Het doel is om mensen die kunnen werken, zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen, desnoods deeltijds of in een aangepaste functie”, klinkt het op het kabinet van federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). Daarom krijgen ze al na één maand ziekte een vragenlijst. Daarmee wil het ministerie hun kansen op hervatting inschatten, wat er volgens hen aan hun werktaak of -plaats zou moeten veranderen om weer aan de slag te kunnen enzovoort. “Uiteraard geldt dit niet voor zwaar zieken, zoals mensen met kanker”, maakt het kabinet nog duidelijk.

Onduidelijkheid over sancties

Eveneens op 1 oktober gaat een team van artsen aan de slag. Zij zullen jaarlijks 7500 steekproeven uitvoeren om na te gaan of iemand echt arbeidsongeschikt is.

Over de sancties voor wie betrapt wordt, is er nog geen duidelijkheid. De discussie komt vrijwel zeker opnieuw op tafel tijdens de begrotingsbesprekingen. Eerst was er sprake van sancties voor al wie weigert om mee te werken, maar de sociale partners veegden dat in 2015 van tafel. Toen in april 2016 echter bleek dat het aantal zieken bleef toenemen, besliste de regering om tegen deze zomer een nieuw responsabiliseringsmechanisme uit te werken, waarbij sancties niet uitgesloten werden.

De verdeeldheid is echter groot. Open VLD en N-VA zijn eerder pro, terwijl CD&V de werkgevers sterker wil responsabiliseren. De kans is groot dat de kwestie opnieuw op tafel komt tijdens de komende begrotingsbespreking.

Bron: De Morgen (demorgen.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen